883 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

O nouă carte în colecția "Studii și documente de istorie a religiilor" – Gheraṇḍa-saṃhitā - în traducerea lui Vlad Șovărel, editura Spandugino

De Difuzor GF| 15 Iunie, 2021 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 1218

Gheraṇḍa-saṃhitā este unul dintre cele mai cunoscute și influente compendii de Haṭha-yoga atât în India, cât și la nivel global. Pe de o parte, parcurgerea lui integrală ne ajută să înțelegem atitudinea prin care tehnicile Yoga sunt abordate corect, iar pe de alta ne oferă informații detaliate despre elementele practicii Yoga, precum și despre evoluția tehnicilor și doctrinelor Yoga de-a lungul ultimului sfert de mileniu, în ansamblul istoriei religioase indiene. Fără o îndrumare avizată textul rămâne greu penetrabil. Tratatul cuprinde cele șase acțiuni de purificare (ṣaṭkarman), posturile (āsana), sigiliile (mudrā) și concentrarea (dhāraṇā), retragerea simțurilor (pratyāhāra), controlul suflurilor (prāṇāyāma), practica meditației (dhyāna) și practica contemplării (samādhi).

Ediția de față stabilește textul colaționând diferite versiuni sanskrite și oferă o traducere română limpede și util adnotată, însoțită de glosare exhaustive.
 Vlad Șovărel (n. 1972), fiind atras încă din adolescență de spațiul cultural indian, urmează cursurile de sanskrită și bengali cu prof. dr. Amita Bhose (1990-1992), aprofundate ulterior în India (în perioada 1996-2000), când studiază la Kolkata texte sanskrite din tradiția Advaita Vedānta cu prof. dr. Satchitananda Dhar și Advaita Tantra (Trika) cu prof. dr. Debabrata Sen Sharma. Revenit în țară, se implică în diverse proiecte în domeniul indologiei: numeroase traduceri din sanskrită, cursuri și conferințe, ca președinte al Asociației de Studii Euro-Asiatice și, din 2018, ca cercetător afiliat al Institutului de Istorie a Religiilor din București.
 


Titlu GHERAṆḌA-SAṀHITĀ

Autor GHERAṆḌA

Traducere și note Vlad Șovărel (sanskrita)

Coeditat de Institutul de Istorie a Religiilor

Colecția Studii și documente de istorie a religiilor, vol. 5

Editura Spandugino

Colecție coordonată de Dr. Eugen Ciurtin | Institutul de Istorie a Religiilor

Dr. Bogdan Tătaru-Cazaban | Institutul de Istorie a ReligiilorGrafic design copertă + supracopertă Ciprian N. Isac | Atelierul de Grafică, București

Tipografie Neo Pro-Tip Trading SRL Ploiești

Tiraj 500 exemplare

Hârtie Offset Ivory Palatina 80g/mp

Culori Pantone 202-1-U

Pânză Savana 5770

Nr pagini xxxiv+182


Cele mai recente apariții ale colecției Studii și documente de istorie a religiilor


vlad sovarel eugen ciurtin gheranda

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro