841 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Constantin Georgian, Opere asiatice inedite. Paris-Leipzig-Berlin-București, 1872-1904. Partea a doua

De Difuzor GF| 30 Septembrie, 2019 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 1083

De-ajuns să spun că, dintre toți orientaliștii secolului al XIX-lea românesc, el e cel dintîi care întrunește atributele savantului cu legitimitate academică. Și singurul a cărui imagine publică a avut de așteptat mai bine de o sută de ani pînă să prindă un contur, fie el vag. Practic, fără zelul enciclopedic al lui Eugen Ciurtin, Georgian ar fi rămas, pur și simplu, o pată bibliografică albă. O pată care ar echivala absența Istoriei ieroglifice a lui Cantemir sau a Țiganiadei lui Budai-Deleanu din inventarul scrierilor autohtone. Comparația, poate forțată, nu e totuși lipsită de îndreptățire, de vreme ce ediția critică a tratatului Rasamañjari realizată de Georgian e, atît cît se poate estima, încă demnă de interes. E mare lucru, fără-ndoială. Dar nu din asemenea acte de pionierat stimabil provine meritul superlativ și fascinația acestui volum de inedite. Ci din bogăția, versatilitatea și expresivitatea corpusului de scrisori care pulsează în cele 350 de pagini ale lui. (Cosmin Ciotloș - Dilema veche, articol integral aici)Ediție științifică și critică, monografie introductivă, note și bibliografie  Eugen Ciurtin, Academia Română, 2019
Editor Institutul de Istorie a Religiilor
Design copertă serie Atelierul de grafică


Carte tipărită cu Fontul Unicode Gāndhārī, care poartă numele limbii medio-indiene în care s-au păstrat și redescoperit, după 1990 cele mai vechi manuscrise budhiste.


eugen ciurtin constantin georgian cosmin ciotlos

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro