785 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Cenaclul de luni – Viața și opera. O nouă carte de Cosmin Ciotloș – Editura Pandora M. Lansare mâine, Joi, 3 iunie 2021 (40 foto)

De Graphic Front| 01 Iunie, 2021 | Categorie: carte | Vizualizări: 794

La peste 40 de ani de la înființarea celei mai importante mișcări literare a sfârșitului anilor '70 și începutul anilor '80 – Cenaclul de luni, apare o carte care-i este dedicată. Nume etalon ale literaturii române: Traian T. Coşovei, Mircea Cărtărescu, Alexandru Muşina, Ion Stratan, Mariana Marin, Doru Mareş, Florin Iaru, Magda Cârneci, Elena Ştefoi, Matei Vişniec, Romulus Bucur, Bogdan Ghiu şi alţii, care au frecventat această instituție după cum o numește autorul cărții, sunt prinși acum într-o montură critică unitară.

L-am rugat pe Cosmin Ciotloș să ne spună ceva despre noua lui lucrare – Cenaclul de Luni. Viața și opera. Ne-a extras un fragment din ultimul capitol:

(...) Mult mai interesante sunt în schimb situațiile în care apelul la sensibilitatea de grup s-a făcut central, vertical, prin intermediul poeziei propriu-zise. E vorba despre un adevărat sistem subteran de legitimare, constând în dedicații pe care tinerii autori și le lansează unii altora și din referințe explicit biografice (din nou: reciproce) scufundate în text. Toate, animate de intenția tacită de a articula public ceea ce, altfel, ar fi rămas la stadiul privat al prieteniei sau al afinității. Mișcarea și-a avut strategia ei, replicând nu atât campaniilor virulente săptămâniste, cât insidioasei (și, aparent, favorabilei) atmosfere create de puterea politică. Când jurnalele culturale vorbeau, în anchete, despre Partidul și tânăra generație de creatori, soluția nu putea fi alta decât enclavizarea. Cărtărescu și compania se delimitau, astfel, de asocierile nefaste cu veleitarii partinici, cu care, de altfel, n-aveau în comun decât eventual anul nașterii.

Fenomenul le-a fost caracteristic în primul rând lunediștilor, mai articulați programatic decât colegii lor din Timișoara, Cluj sau Iași. Urme ale acestei solidarizări literare (și, de ce nu, literale) sunt, însă, detectabile și la cei din urmă.

Rezultatul: în timp, ceea ce inițial păruse un simplu răsfăț estudiantin a căpătat, prin repetiție, trăsături pandemice, proiectând, astfel, din interior, o complicată confrerie valorică. Fiecare cu povestea ei, fiecare cu umorile ei și fiecare revendicându-se de la câte o mitologie personală, referințele alcătuiesc, împreună, un veritabil Festschrift vivant.

Sunt, în funcție de destinatar, patru posibile categorii: cea a modelelor literare, cea a mentorilor, cea a companionilor și, în sfârșit, fără a face obiectul discuției, cea a conjuncturalilor (aici intrând amicițiile neliterare sau dedicațiile pur și simplu galante). Înainte de a le detalia, să mai spun că nu e vorba despre gesturi de politețe juvenilă, adeseori rutina aceasta întinzându-se pe decenii întregi, până la (sau chiar după) moartea unora dintre tinerii de altădată.


Lansare de carte Cenaclul de Luni. Viața și opera

Joi, 3 iunie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Autor Cosmin Ciotloș

Editura PANDORA M, 2021

IMPORTANT Conform unei hotărâri intrate în vigoare ieri, se va permite doar accesul persoanelor vaccinate (adeverința e, deci, necesară, fie și fotografiată pe telefon) și al celor care pot prezenta dovada unui test PCR/ antigen recent.Foto Oana Monoran

 Cosmin Ciotloș (n. 1983) este lector dr. la Facultatea de Litere a Universității din București și colaborator al revistei Dilema veche. A susținut timp de zece ani principala rubrică de cronică literară a revistei România literară. A publicat o antologie a poeziei generației optzeci (Nemira, 2015), o ediție adnotată a poemului Levantul de Mircea Cărtărescu (Humanitas, 2016) și un eseu detectivistic investigând opera lui Mateiu I. Caragiale, Elementar, dragul meu Rache (Humanitas, 2017). În 2019 a primit Premiul pentru critică literară al Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj. În 2020 a coeditat volumul de studii Harta și Legenda. Mircea Cărtărescu în 22 de lecturi (Editura Muzeul Literaturii Române).

Romulus BucurMircea Cărtărescu
Traian T. CoșoveiBogdan GhiuFlorin IaruMariana Marin și Felix Lupu


Mariana MarinIon Monoran
Ion MureșanAlexandru MușinaViorel PadinaDaniel Piscu
Marta PetreuIon Stratan și Dora StănescuIon Stratan
Cosmin Ciotloș despre Cenaclul de luni


Mulțumim tuturor autorilor fotografiilor și-i rugăm să ne ierte că am publicat fără acordul lor. Nu-i știm, le-am cules de pe te miri unde.
Știm doar că multe aparțin domnului Tudor Jebeleanu.

  

Cosmin Ciotlos Cenaclu de luni Mircea Cartarescu Traian T. Cosovei Pavel Stratan Marta Petreu Mariana Marin Magda Carneci Matei Visniec Doru Mareș Ion Stratan Romulus Bucur Tudor Jebeleanu

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.