786 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Are 83 de ani și merge zilnic la atelier. Dl. Oscar – marochiner.

De Difuzor GF| 02 Octombrie, 2020 | Categorie: remember | Vizualizări: 418

Pe dl. Oscar mi l-a recomandat cu ani în urmă un prieten, designer talentat care mi-a făcut, în tinerețile noastre, genți, sandale, centuri și cercei, modele unicat pe care le-am purtat cu o imensă plăcere. Dar cum nu ajung niciodată în zonă până în miezul zilei, l-am cunoscut pe dl. Oscar abia ieri.
Dl. Oscar are 83 de ani și vine zilnic la atelier. Își iubește meseria dar spune că îi e din ce în ce mai greu și că uneori aduce bani de-acasă - din pensia lui de 1.400 de lei pe lună - ca să plătească chiria pentru modestul spațiu pe care îl ocupă pe strada Apolodor. A fost sportiv de performanță la Dinamo, iubește motoarele și a participat la raliuri. Iubește viteza.
La primul drum pe care l-a făcut la mare cu soția, când s-au oprit la o benzinărie să-și dezmorțească picioarele soția a vrut să continue drumul cu autobuzul sau trenul. A îmbunat-o promițându-i că va merge doar cu 60-70 la oră.
Fotografia cu el pe motor în tinerețe o ține în agenda unde își notează comenzile și o arată cu mândrie. A vrut să rămână om și a refuzat să colaboreze cu Securitatea. Acuma eu vă povestesc așa, pe repede înainte, că-s obosită și trebuie să ies cu câinii, dar el mi-a povestit foarte multe și se vede că are tolba plină de povestiri. Așa că dacă aveți ceva flecuri de pus sau vreo cizmă de reparat îi puteți face o vizită la atelier.
A avut o pisică pe care a adorat-o și care a murit, așa că tot interiorul lui e tapetat cu poze cu pisici. Ca și vitrina.
 
Am mai scris despre meșteșugurile care dispar în febra consumeristă și despre acei oameni minunați cu mâinile lor pricepute și vrednice care le duc mai departe, doar un pic, până când tăcerea se va așterne peste ei și uitarea peste multe forme de savoir faire pentru care societatea noastră de azi nu mai are apetență. Mâine poimâine acolo o să apară vreun magazinaș cu aceleași produse pe care le găsești peste tot sau vreun local cu jocuri de noroc, că pare că înfloresc în București. Până atunci, însă, mai avem un picuț de timp ca să prindem din zbor un crâmpei de istorie.

Text și foto: Doina Vella


Mai mulți meseriași aici
Mai multe ateliere vechi aici

Mai mulți meseriași aici
Mai multe ateliere vechi aici


 

doina vella marochinerie restituiri

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Centrul Ceh, Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro