786 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Zgomot fără frontiere

De Silvia Iancu| 02 Martie, 2011 | Categorie: muzică | Vizualizări: 1404


De când mă ştiu mi-a fost frică de stomatolog. Este suficient să văd/aud oricare dintre ustensilele metalice cu care stomatologii, oameni onorabili de altfel, îşi torturează pacienţii şi mă loveşte panica. Nu-mi pot imagina că există oameni care se bucură de sunetele făcute de toate aceste ustensile în contact cu dinţii lor. Unul dintre aceşti oameni este Daniel Lopatin, un băiat din New York care se ocupă cu explorarea şi exploatarea sunetelor sub pseudonimul Oneohtrix Point Never, printre alte aliasuri şi proiecte muzicale.


Daniel, cu rădăcini evreieşti şi ruseşti, născut într-o familie de artişti, tatăl lui fost membru în The Flying Dutchmen, iar mama lui muzicolog şi profesoară de pian, este un veritabil exponent al muzicii experimentale, pasionat de sunete, filmele anilor ’70 şi Emil Cioran, pesimistul atins constant de frumuseţe, căruia i-a dedicat o piesă pe unul din albumele sale. Prima lui dragoste nu a fost profesoara de chimie sau vecina de la etajul doi, ci un sintetizator de epocă, un Roland Juno-60, cumpărat de tatăl său în 1983, când Daniel avea doar un an, pe care îl alintă Judy. Relaţia lor a început în liceu, când Daniel a renunţat la pian pentru Judy. între Daniel şi Judy este o legătură specială, deschisă, bazată pe încredere şi înţelegere. Judy spune povestea, compune ambianţa şi pregăteşte peisajul pentru OPN. Pe lângă Judy, în modelarea mediului înconjurător şi a senzaţiilor, Daniel foloseşte şi alte sintetizatoare şi dispozitive de procesare a sunetului. Dar, dincolo de orice tehnologie, Daniel acordă foarte mare atenţie detaliilor, tuturor sunetelor ce ne înconjură, jucându-se cu ele şi experimentând cu zgomotele. Sunetele din cabinetul stomatologului, dintr-o brutărie, din spaţii deschise, orice fel de sunete deliberate sau involuntare constituie sursă de inspiraţie pentru Oneohtrix Point Never. Totul este zgomot, afirmă Daniel care sculptează zgomotele, îmblânzindu-le şi aşezându-le în tablouri intense şi surprinzătoare.


Oneohtrix Point Never împinge conceptul de muzică dincolo de convenţie, depăşind limitele genurilor muzicale, creează eufonie cu efect psihedelic. Compoziţiile sale sunt o provocare a simţirii, o turbulenţă a sensibilităţii, te iau cu asalt şi te rătăcesc în spaţiul cosmic.


Dacă doriţi să ascultaţi OPN şi să experimentaţi zgomot fără frontiere, mergeţi într-o duminică, pe 17 aprilie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
Laser to Laser
Returnal
A Pact Between Strangers
Emil Cioran

Sursa imaginilor fourpawsmedia.com   


muzica

Despre autor

Silvia Iancu
Silvia Iancu economist. Pasionata de sunete, litere, imagini, implicata in proiectul AKM (Another Kind of Music), prima emisiune de muzica pe e-mail, o alternativa la mijloacele convetionale de consum, dar si un proiect pentru promovarea muzicienilor (AKM Records).

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.