883 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

M-am întâlnit cu zâna Lorelei

De Călin Torsan| 21 Mai, 2016 | Categorie: muzicieni | Vizualizări: 2235

M-am întâlnit cu zâna Lorelei Nu vă trombonesc, dar am cunoscut cândva un trombonist. Cânta la Filarmonică și se gândea la pensie. Ca suflător putea ieși la vatră repede, că ăștia se consumă mai cu spor. și aștepta nerăbdător momentul când să-și poată așeza instrumentul pe linia de tramvai. S-o termine cu el! După mai mulți ani am cunoscut-o pe Lore. Fusese și ea înghițită de Rin, hotărând să încheie socotelile cu pianul care-i terorizase viața. Acum, departe de carieră, își câștigase liniștea și bucuria de-a cânta. Se-nconjurase de instrumente de percuție culese de prin lume și se-apucase să vrăjească alți marinari cu ele. își adusese aminte de copii și de acei ce cu adevărat aveau nevoie de muzică: gândea spectacole pentru cei mici și învățase meloterapia la Brașov, în cadrul Facultății de Muzică a Universității Transilvania; și la Paris, fiind cursantă a Centrului Internațional de Muzicoterapie. Acum aflase bine cum stătea treaba cu pianul. Citez dintr-un interviu de-al ei: Pianul este cel mai neterapeutic instrument. Este un instrument intelectual, așa că pe mine mă sperie tendința părinților de a începe muzica cu un instrument atât de complex, fără a da voie copiilor, în prealabil, să exploreze sonor. în terapie pianul este instrumentul de terminare a terapiei, numindu-se instrument integrator. O vară am lucrat alături la înregistrarea albumului O mână de boabe, al cvartetului Abuabua, și încă mai aștept s-aud stropii de aur topit, ce-i picurau din păr pe tobe. 
M-am întâlnit oare cu ea?

Foto Cristina Ropotam, Loredana Mitruț, Mirela Loghin

Despre autor

Călin Torsan
Caut să completez prin cuvinte ceea ce nu pot susține prin sunete. Sau, mai degrabă, invers. Scriu constant, deși sunt foarte convins de confuziile existente în limbajul literar. Și chiar dacă mă-ndoaie neputința cuvintelor. Cărțile și concertele... S-o găsi în ele măcar o brumă de bine pentru cetate. Învăț, așadar, să fiu cetățean. Deși rămân un om revoltat. Și-un Sisif. (Călin Torsan)
 

Articole asemănătoare

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.