898 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Cele mai frumoase 13 melodii dedicate mamelor

De Difuzor GF| 05 Martie, 2022 | Categorie: muzicieni | Vizualizări: 3043

Acum niște ani în urmă, la o stație de radio foarte ascultată, Activ FM pe numele ei, se vehicula o teorie, printre multe altele. Ne reamintim acum de asta împreună cu autoarea ei și a materialului de mai jos, Anca Niță:

Știu că cea mai frumoasă melodie dedicată mamei este a lui John Lennon. Dar cei mai lucizi din jurul meu mi-au spus că aveam pe vremuri o teorie care spunea că niciun cântec dedicat mamelor nu iese prost. Normal, nu cred că iși permite vreun artist asta. Cum melodiile au atât de multă putere asupra emoțiilor noastre, poate ar trebui să le dăm o șansă și altora, după John Lennon.


 


1. Tool - Song For Marie, Pt. 1

Maynard James Keenan a scris „Song For Marie” ca acceptare a faptului că mama sa nu va mai fi. Judith Marie a suferit un accident vascular cerebral în 1976 care a lăsat-o parțial paralizată și în scaunul cu rotile. Intervalul de timp dintre paralizia ei și moartea ei a fost de 27 de ani, sau aproximativ 10 000 de zile (una dintre semnificațiile titlului albumului Tool din 2006).

2. Nothing but Thieves – If I get high
Cel mai adesea, interpretarea versurilor este influențată de videoclip: un baiat care fumează pentru că numai în vis își mai poate vedea mama care a murit.

De fapt, cam toate versurile Nothing But Thieves lasă loc de interpretări și pot fi ambigue, incluzând aici partea sexuală. Până se hotărăsc dacă sunt sau nu persoane independente, stăpâne pe sexualitatea lor, o lăsăm așa: fiecare vede melodia după cum simte. 


 


3. Travis - Closer
„Closer” este o melodie pe care Fran Healy (solistul, nu îl cheamă Travis) a scris-o pornind de la ideea că întotdeauna îi știi acolo pe cei din familie și te porți mai întotdeauna cu ei ca și cum i-ai câștigat la belciuge. „Este un cântec să-mi amintesc că acești oameni sunt minunați și îi iubesc”.

Fun fact: Titlul albumului de pe care vine „Closer” este "The Boy With No Name". The Boy With No Name era viitorul copil al lui Healy, care și-a găsit apoi un nume, Clay. 


 


4. Metallica – Mama said 
„Mama Said” este pentru mama lui James Hetfield și despre regretele lui de a nu putea petrece mai mult timp cu ea. Mama lui a murit de cancer atunci când Hetfield era tânăr. 


 


5. Lenny Kravitz - Always On The Run "My mama said that your life is a gift" 
Cum a ajuns Slash pe melodia lui Kravitz? E simplu, el și Kravitz au fost la același liceu (Beverly Hills), cu toate astea cei doi se cunoșteau foarte puțin înainte de a se face mari.

Kravitz l-a invitat inițial pe Slash să înregistreze un solo pentru „Fields Of Joy”, dar au decis să scrie și o melodie împreună. Slash avea deja în minte muzica pentru un cântec GNR, dar cum Steven Adler nu putea să bată la tobe, iar Kravitz cântă la toate instrumentele pe albumele lui, a rămas la el. 6. Roger Waters – Mother

„Urmărind „Mother" îmi amintesc cât de nesubstituibilă este bucuria de a fi într-o trupă“, a scris Waters intr-un mesaj pe Twitter după înregistrarea versiunii asteia.

"Mother" a fost înregistrată, ca și alte clasice Pink Floyd, de Waters alături trupa sa, cu care cântă de obicei live, de data aceasta, fiecare în propria casă. Dave Kilmister e și el acasă la el. 


 


7. The Amazons – Mother
Nu există prea mult timp pentru empatie acum, reiese din „Mother” - The Amazons. 


 


8. Danzig - Mother 

Într-un interviu pentru revista Big Brother, Danzig a oferit una dintre puținele explicații ale versurilor sale, spunând că inspirația pentru „Mother” a fost un domn (Tipper Gore), care, în calitate de membru al Centrului de resurse muzicale pentru părinți (PMRC), a susținut reglementări privind muzica pe care o considera dăunătoare copiilor.

Drept urmare, industria muzicală a fost de acord să plaseze autocolante de avertizare pe albumele cu conținut explicit. „Mother” a avut mare succes printre fanii hardcore când a fost lansat, în 1988, dar a fost un hit mult mai mare în 1993, când a fost remixat de Louie Brothers și relansat ca single. Remix-ul a fost comercializat ca o înregistrare live, dar este, în esență, versiunea originală a cântecului, cu aplauze ale mulțimii dublate.

Milli Vanilli se inventase de mult. 


 


9. Rammstein - Mutter 
Versurile spun povestea unui copil care nu s-a născut dintr-un pântec, ci într-un experiment, neavând astfel tată sau mamă adevărați. 


 


10. Queen - Mother Love 

„Mother Love” a fost ultima melodie pe care Brian May a scris-o împreună cu Freddie Mercury. Cântecul a fost inclus pe ultimul album Queen, cu Mercury la cârmă, „Made In Heaven”. Știind că Mercury nu mai avea mult de trăit, May a vrut să scrie un cântec care să vorbească despre dorul universal pe care îl simțim cu toții pentru siguranța și căldura copilăriei.

Potrivit lui May, Mercury a cântat fiecare fragment din cântec într-o după-amiază, când era încă suficient de puternic pentru a cânta. În partea de mijloc a cântecului, el a cerut să îl lase meargă mai sus și mai puternic. Cu ajutorul câtorva pahare de vodcă, a reușit.

Din păcate, până au ajuns la final, energia lui Mercury a dispărut. Brian May a făcut un demo ca substituent, pe bandă, pentru a fi folosit pentru următoarea sesiune. Următoarea sesiune nu a mai venit niciodată.

Câteva săptămâni mai târziu, Mercury dispăruse. Trupa nu s-a apropiat de de acest material timp de un an și ceva. Când au ajuns în sfârșit să termine piesele, May și-a dorit ca melodia să rămână așa pentru a păstra momentul de final nealterat.


 


11. Beatles - Let It Be 
Cântecul a venit după ce un vis pe care Paul McCartney l-a avut cu mama sa, Mary, într-o perioadă tensionată în jurul sesiunilor pentru „White Album” din 1968.

Ulterior, el a explicat că mama lui – care a murit de cancer când el avea 14 ani – a fost inspirația pentru versurile „Mother Mary”. 


 


12. Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2U 

Aici nu este vorba despre o melodie dedicată mamei, ci de o interpretare, cea a lui Sinéad O'Connor. Regizorul videoclipului, John Maybury, a filmat mult cu Sinead în jurul Parisului, dar a ajuns să folosească doar un cadru restrâns cu ea cântând.

Sinéad O'Connor s-a ras în cap înainte de înregistrări pentru că nu a dorit să fie cunoscută pentru frumusețea ei, ci pentru ceea ce face. Ok, nu am remarcat că era frumoasă.

Momentul când Sinéad plânge în videoclip nu este unul regizat. În memoriile ei, „Rememberings”, O'Connor a explicat că versurile care au declanșat lacrimile au fost: „All the flowers that you planted mama In the back yard All died when you went away”

Mama ei, cu care povestește că a avut o relație abuzivă, a murit într-un accident de mașină în 1985 pe când Sinéad avea 18 ani. 


 


13. Johh Lennon - Mother 

John Lennon a scris acest cântec în timp ce urma terapia 
„Primal Scream” (Strigăt primar - Monitorul Psihologiei®) și toate problemele pe care le avea și le-a expus în versuri.

Lennon și-a pierdut mama într-un accident de mașină - a fost călcată pe trecerea de pietoni de un polițist care conducea beat și nu se afla în timpul serviciului.

Mătușa lui, Mimi l-a crescut. Tatăl său, care oricum era despărțit de mama sa încă din primii ani de viață ai lui John, l-a părăsit pentru job.


tool the amazons travis lenny kravitz roger waters danzig queen sinéad o'Connor Johh Lennon beatles metallica mama anca nita

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro