761 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Afișul cehoslovac de film - Vernisaj joi, 15 nov, ora 19.00 la MNAC

De Graphic Front| 28 Noiembrie, 2012 | Categorie: afiș | Vizualizări: 3324

Centrul ceh prezintă pentru prima oară în România co­lecția unică de afișe de film realizate de artiști cehoslovaci între anii 1961 - 1987 pentru Centrul de închirieri din Praga.
încă de la începutul anilor '60, din cauza inexistenței comerțului cu artă și a imposibilității de a avea expoziții, importanţi artişti cehoslovaci s-au dedicat realizării afişelor de film. Atmosfera specifică din Cehoslovacia acelor vremuri când nu existau reclame comerciale, întrucât nu exista nici o piaţă pentru acestea, a favorizat crearea unor afişe complet diferite de afişele de film realizate în aceeaşi perioadă în celelalte ţări din Europa (cu excepţia Poloniei, unde tradiţia afişelor de film s-a bucurat de o poziţie la fel de privilegiată ca în Cehoslovacia).Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii s-au inspirat de noile direcţii artistice contemporane: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic.
Astfel s-a înfăptuit minunea afişelor de film cehoslovace.Expoziţia prezintă 101 afişe de film aparţinând următorilor autori: Jiří Balcar, Karel Vaca, Zdeněk Ziegler, Milan Grygar, Karel Teissig, Josef Vyleťal, Rudolf Němec, Teodor Rotrekl, Zdeněk Kaplan, Zdeněk Palcr, Karal Saudek, Olga Poláčková-Vyleťalová, Jan Kubíček, Bedřich Dlouhý, Karel Machálek, Richard Fremund, Vratislav Hlavatý, Jiří Hilmar, Josef Flejšar, František Zálešák, Eva Galová, Karel Knechtl, Ladislav Dydek, Stanislav Vajce, Břetislav Šebek, Bohumil Štěpán, Jana Laudová, Jaroslav Fišer, Miroslav Vystrčil, Jaroslav Kadlec, Alexej Jaroš, Vladimír Bidlo, Jiří Stach, Stanislav Remeš, Rudolf Altrichter.


Afişele expuse fac parte din colecţia de afişe de film a filmotecii Terry Posters din Praga, și ilustrează 20 de filme românești, 20 de filme cehe și 60 de filme universale. Pe pagina de internet www.terry-posters.com - puteţi admira cele peste 8000 de afişe şi puteţi, de asemenea, afla multe informaţii interesante despre acestea.
Centrul Ceh prezintă colecția unică de afișe cehoslovace de film pentru prima oară în România.
Pe durata expoziției vor fi proiectate 6 filme cehoslovace, în fiecare joi, cu începere de la ora 17:00

15 noiembrie - Micile perle
22 noiembrie - Petrecerea și invitații
29 noimebrie - Valerie
6 decembrie - Magazinul de pe strada mare 
13 decembrie  - Lumină intimă
10 ianuarie - Cadavre Arse

Expoziția se va desfășura între 15 noiembrie - 15 ianuarie, iar vernisajul va avea loc pe 15 noiembrie, ora 19:00.

MNAC: str. Izvor 2-4 / Palatul Parlamentului, Aripa E4 (accesul prin Calea 13 Septembrie)
Program: Miercuri - Duminică 10:00 - 18:00 

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.