772 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

1 Mai - Ziua internațională a muncii. (35 imagini)

De Graphic Front| 01 Mai, 2015 | Categorie: recomandări | Vizualizări: 3429

Blocul de Est sub comunism
În țările Blocului de Est, mai precis, Uniunea Sovietică și majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est conduse de guverne comuniste, erau organizate sărbători oficiale de 1 Mai Ziua în fiecare oraș, ocazie cu care liderii comuniști ieșeau să salute mulțimea. Muncitorii purtau pancarte cu sloganuri politice, care decorau și mașinile companiilor. Cele mai mari sărbători de 1 Mai aveau loc în capitalele țărilor comuniste și, de obicei, includeau o paradă militară desfășurată în prezența Președintelui și Secretarului General al Partidului. în Polonia, începând din 1982, liderii partidelor mergeau în fruntea paradelor oficiale. în 1990, 1 Mai a fost redenumită sărbătoare publică. în Ungaria, ziua era sărbătorită oficial în timpul regimului comunist și rămâne sărbătoare publică.

Uniunea Sovietică
Ziua de 1 Mai a fost sărbătorită în mod ilegal în Rusia, până la Revoluția din Februarie, care a permis prima sărbătorire legală în 1917. în anul următor, după venirea la putere a bolșevicilor, festivitățile de 1 Mai au fost boicotate de menșevici, stânga socialistă și revoluționari anarhiști. 1 Mai a devenit o sărbătoare oficială importantă a Uniunii Sovietice, cu ocazia căreia se organizau parade fastuoase în toate orașele mari. Cea mai mare sărbătoare era cea organizată în Piața Roșie, unde Secretarul General al Partidului Comunist și alți lideri de partid și de stat stăteau deasupra Mausoleul lui Lenin și salutau mulțimile. în 1991, penultimul an în care care au fost organizate demonstrații în Piața Roșie, ziua de 1 Mai a devenit un pretext pentru o acțiune politică virulent. Aproximativ 50.000 de oameni au luat parte la raliul din Piața Roșie din 1991, care a dus la întreruperea tradiției timp de 13 ani. în primii ani ai perioadei post-sovietice, de 1 Mai au fost organizate mitinguri de susținere pentru politicienii radicali. De exemplu, în 1992 a avut loc,în Piața Roșie, o acțiune numită „raliul organizațiilor de factură comunistă”. Raliul a început cu imnul Uniunii Sovietice și înălțarea Steagului Roșu și s-a încheiat cu un apel al liderului partidului de opoziție „Moscova Muncitoare”, Viktor Anpilov, pentru demiterea președintelui Elțin, elminarea de la putere a primarului Moscovei, Gavril Popov, precum și trimiterea în judecată a celui din urmă. Din 1992, ziua de 1 Mai poartă numele de „Ziua Primăverii și a Muncii” și rămâne una dintre cele mai importante sărbători ale Rusiei contemporane.


Partidul Comunist Român
în România, ziua de 1 Mai, cunoscută sub numele de Ziua Internațională a Muncii sau, pur și simplu, 1 Mai, este sărbătoare publică. în timpul regimului comunist, ca și în celelalte țări din Blocul de Est, ziua era marcat de mari parade organizate de stat în majoritatea oraselor, la care mulți muncitori erau obligați să participe. După revoluția din 1989, 1 Mai a rămas sărbătoare publică oficială, dar fără evenimente sau parade organizate de stat. în prezent, românii sărbătoresc 1 Mai împreună cu prietenii și familia, prin picnicuri și grătare. De asemenea, 1 Mai marchează începutul sezonului estival, mulți oameni din București și sud-estul țării alegând să își petreacă ziua într-una din stațiunile românești de la Marea Neagră. Sursa textului wikipedia.org

Multumiri Mitoș Micleușanu
Traducerea și corectura Anca Rotar


comunism grafica anilor 50-70 1 mai blocul de est

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.