883 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Dalia Poleac - 10 Metri de Dialog. Primul mediu adaptativ de lucru din România a devenit în câteva ore un muzeu al materiei standardizate

De Difuzor GF| 07 Decembrie, 2018 | Categorie: design obiect | Vizualizări: 1593

Am intrat în spațiul AWE1.0 joi dimineață, am montat o prezentare Trend Vision 2020 și am copiat-o pe un stick pe care i l-am dat apoi lui Andrei, să îl verifice,  just in case!
Așa a început primul dialog despre materie și evoluția acesteia în următorii ani, în contextul actualei revoluții industriale și intervențiilor tehnologiei asupra materialelor, interlocutorul meu fiind un architect vizionar, însuși proprietarul și proiectantul spațiului în care avea să se desfășoare intervenția artistică 10 Metri de Dialog.Primul mediu adaptativ de lucru din România a devenit în câteva ore un muzeu al materiei standardizate, un loc de observație, interacțiune și cunoaștere. Am folosit mobilierul modular, m-am jucat cu cuburile de lemn și am construit un suport ca un traseu creativ prin care să curgă idei, cuvinte, concepte.
Vineri am început sesiunile de dialog pe tema Materia ca Serviciu. Am avut invitați și vizitatori din diverse medii, cu preocupări diferite: muzică, sanscrită, artă, fizică, cercetare, inventică, design, management, antreprenoriat.
Tema dialogului: ce este materia și la ce „ne” servește ea?


Discuțiile au curs firesc și ideile comune au punctat în următoarele direcții:
326,7 cm despre materia invizibilă din România +
+ 178,2 cm despre energii
+ 148,5 cm despre intervenții asupra materiei
+ 148,5 cm despre obiecte
+ 118,8 cm despre informație cuantică și materie digitală
+ 118,8 cm despre umanitate / umanism
+ 110,1 cm despre spiritualitate
+ 89,1 cm despre gene și AND
+ 89,1 cm despre “a lua în posesie”
+ 89,1 cm despre politică și societate
+ 89,1 cm despre ideologii și arhetipuri
+ 89,1 cm despre artă
+ 89,1 cm despre Univers
+ 84 cm despre relația dintre subiect și obiect
+ 63 cm despre natură
+ 63 cm despre ritualuri
+ 59,4 cm despre film
+ 59,4 cm despre matematică
+ 29,7 cm despre identitate
+ 29,7 cm despre entropie
+ 29,7 cm despre șah =
= 2.191,2 cm de dialog
= 21,912 metri de dialog X  Materia ca Serviciu1. “SE ÎMBINĂ CA UN SCAUN ROMÂNESC”-  extras din 326,7 cm despre materia invizibilă din România:
Am descompus un obiect în spațiul destinat dialogului cu scopul de a puncta faptul că acesta poate fi ușor de copiat și reprodus în masă dacă se dorește acest lucru. Devine astfel un produs comun, un compus din 5 forme standard care alcătuiesc, în final, un scaun. Numai că, acest scaun este inspirit din mobilierul Reginei Maria, reinterpretat într-o manieră minimalistă și foarte smart. De la acest obiect a pornit dialogul despre materia invizibilă, simboluri și design identitar și poziționarea conștiintei colective în raport cu evoluția [în România].

- Despre asta vreau sa vorbim! Formele care “au memorie”– mobilier vechi, tradițional și de patrimoniu (despre un produs de design interior care descrie profilul scaunului Reginei Maria – se imbină ca un scaun românesc – și conține profilul coloanei infinitului […])2. “OMUL E MĂSURA LUCRURILOR” extras din 118,8 cm despre umanitate / umanism:
- Majoritatea numelor românești sunt porecle.
- Apopei, Amarandei, Crâșmaru, Cizmaru s.a.m.d.
- Da, nu ne interesează memoria și transmisia de informație prin gene sau nume.
-  Nu avem responsabilitatea numelui ce îl purtăm.
- Viața începe și se termină cu noi, aici, în România. Uită-te la politicienii de acum, cum vor putea copiii sau nepoții lor să le poarte numele fară să fie afectați de moștenirea atitutinii și faptelor înaintașilor lor?
- Nu ne interesează moștenirea, materia istorică.
- Luăm în posesie fară să știm de unde.
[…]

 

Extras din  29,7 cm despre identitate:
- Astăzi știm unde suntem. Desenează un punct! Aici suntem.
.un punct

- De unde venim, spre ce ne indreptăm?
- Trage o linie sa obținem o direcție.
.o linie.
 
- Acum uită-te la mine. Daci curajoși sau victime?
Daci curajoși
 
un punct.
 
Victime
- ?!
- Cum alegi? Felul în care privești evoluția civilizației este un punct de vedere personal și pleacă, în general, de la una dintre cele două variante.
Desenează traiectoria să vezi ce obții. Asumă-ți!În concluzie, am avut dialoguri care s-au terminat dupa 2 ore și discuții scurte și comprimate, persoane împreună cu care am dezbătut subiecte sensibile și persoane care s-au lăsat inspirate.
Am fost prezentă 100% în spațiu, am interacționat cu fiecare vizitator și am adunat 21 de metri 91 de cm de material artistic. De ce un amestec de cuvinte scris de mână cu markerul pe o hârtie A4 este un material artistic?Vă invit la următorul eveniment 10 metri de research și/sau să urmăriți evoluția proiectului online
https://www.daliapoleac.com/100-de-metri-de-research-in-romania/
 

diana poleac 10 metri de dialog

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro