841 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Rogelio Cuéllar la Cărturești Carusel, Joi, 17 septembrie

De Graphic Front| 14 Septembrie, 2015 | Categorie: conferințe | Vizualizări: 3906

Joi, 17 septembrie, Rogelio Cuéllar și Matei Buță vor discuta la Carusel, pe tema albumului retrospectiv El rostro de las letras, care reunește portretele a 155 de scriitori de renume mondial, cu precădere latino-americani.

Rogelio Cuéllar face parte din avangarda fotografiei mexicane, fiind cunoscut pentru portretele realizate unor personalități din cercurile artistice și literare ale Americii Latine, precum Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Carlos Fuentes, Julio Cortázar sau Mario Vargas Llosa.
A fost prezent în expoziții individuale și colective organizate în Germania, Argentina, Belgia, Brazilia, Franța, Columbia, China, Cuba, Statele Unite, Portugalia, Rusia, Suedia sau Uruguay, printre altele.

Activitatea sa profesională s-a concentrat pe fotojurnalism, respectiv fotografie de artă, abordând cu predilecție teme precum explorarea peisajului urban și rural, nudul fotografic și fotografia de portret. De altfel, întregul proces creativ al carierei sale fotografice constituie un punct de referință pentru reconstituirea vieții culturale latino-americane.

Totodată, Rogelio Cuéllar este autorul mai multor volume care au ca temă arta fotografică: De frente y de perfil (Din față și din profil, 1993), El rostro de las letras (Chipul literelor, 1997, publicat de Maria Luisa Passarge, directoarea editurii La Cabra Ediciones), Hacedoras de historia y poesía. El rostro femenino de las letras (Creatoare de istorie și poezie. Chipul feminin al literelor, 2011), De la Tierra al Cielo. 50 años de Rayuela (De la Pământ la Cer. 50 de ani de șotron - opera lui Julio Cortázar, 2013).

Cuéllar l-a surprins și pe Cioran în intimitatea apartamentului său din Paris în plină activitate intelectuală: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful a ajuns la Cioran prin Esther Seligson, traducătoarea de limba spaniolă a filozofului român, la sfârșitul lunii octombrie 1989 și s-au întâlnit trei luni mai târziu.

Eveniment organizat de Ambasada Mexicului cu ocazia celebrării a 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Mexic și România

carturesti fotografie documentara cioran

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.