859 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

IAR Brașov – Industria Aeoronautică Română 1925 – 1948. Istorie în peste 500 de fotografii

De Horia Stoica| 13 Martie, 2020 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 1964

"Cerul se înseninase dar se pornise în schimb vântul, dușmanul aviatorilor. Plouase mărunt cu o zi înainte și toți se temeau că vremea nu va ține azi cu publicul. După prânz lumea începe să se strângă pe stupina lui Nandi Steriu de la marginea Brașovului unde Despărțământul ASTREI și Casina Română susținute de ziarul Gazeta Transilvaniei mobilizaseră „potop de lume spectatoare la succesul unui Român”. Cinci mii de oameni se strânseseră în ciuda vântului care nu contenea, ba se și întețise, toți vrând să asiste la „biruința libertății și triumful minții românești”. Aurel Vlaicu era acolo de la prânz așteptând optimist să se îndrepte vremea. Cu două seri înainte, într-un cerc restrâns de prieteni spusese că va încerca să zboare peste Brașov, poate chiar și peste Tâmpa. Se apropia ora patru după-amiază, ora stabilită pentru zbor. Vlaicu începe să devină agitat, vântul este tot puternic. Cu puțin timp în urmă vremea îi anulase un zbor la Sibiu. Organizatorii, prietenii brașoveni ai lui Vlaicu îl sfătuiesc să renunțe. Ion, fratele lui care îl însoțea, îl sfătuiește la fel. Vlaicu tace… dar simte că publicul care așteaptă liniștit evenimentul este alături de el. Cu doi ani înainte, tot într-un septembrie venise la Brașov cu un model la scară redusă a aparatului său de zbor să ceară ajutor bănesc de la fruntașii brașoveni. Modelul zburător era contruit de el din lemn de brad, gorun și pânză. Pe terenul de sport al liceului român din Brașov executase cu acest model zburător câteva zboruri care dovediseră că aparatul era extrem de stabil indiferent de evoluțiile pe care le executa. Azi, 18 septembrie 1911 pe stil vechi, vroia să zboare în fața brașovenilor cu aparatul real. Cu câteva minute înainte de ora cinci scoate avionul din hangar. Publicul aplaudă stingher, mulți au inima împietrită așteptând cu emoție clipele următoare. După o scurtă pregătire a motorului Vlaicu se urcă în avion și în câteva secunde decolează. Mulțimea explodează de bucurie, aplaudă, strigă, este extaziată. Bucuria și însuflețirea se preschimbă curând în îngrijorare, Vlaicu se luptă cu vântul puternic care suflă din toate direcțiile. Avionul e greu de controlat și abea reușește să ajungă la 80 de metri înălțime scuturat bine de vânt. Nu reușește să mențină aparatul stabil. Este nevoit să aterizeze la doi kilometrii de locul unde a decolat și la aterizare avariază o roată și cârma laterală. Nici nu mai contează, important este că, în acea zi, 18 septembrie stil vechi/1 octombrie stil nou, Vlaicu face din Brașov o insulă în „oceanul nostru aerian” imaginat de Mircea Zorileanu. Soarta a vrut ca un transilvănean să fie primul care zboară în inima țării, la Brașov, cu un aparat imaginat și construit de el. Este momentul nașterii Brașovului aeronautic......."

Fragment din preambulul cărții IAR Brașov – Industria Aeoronautică Română 1925 – 1948.

Editura Host Models, Brașov
Autori Horia Stoica, Dan Antoniu
Graphic design & DTP Ciprian N. Isac (Atelierul de Grafică, București)
Prelucrare foto Carla Duschka, Irina Colan

Format A4 (210 x 297 mm)
Număr de pagini 256, policromie
Hârtie DCM 120 g/mp
Copertă cartonată, plastifiată mat


Cartea se va găsi începând de luni la anticariatul de pe strada Diaconu Coresi nr. 3 Brașov, tel. 0743119434
Cei din Brașov care au plătit cartea pot deja suna la numărul de mai sus. Pentru restul, de luni începe expedierea. Mai sunt disponibile aproximativ 100 de exemplare!

Pentru comenzi, prețul este 250 lei în contul RO08BTRLRONCRT0510481801 al SC HOST MODELS SRL
Taxe poștale gratuite prin Poșta Română. Expedierea prin curier doar cu plata coletului la destinatar.

Se poate plăti și prin PayPal (la adresa stoica.horia@yahoo.com) la cursul zilei.Alte cărți despre Brașov

• PORȚI DIN BRAȘOV  Patrimoniul discret - O selecție cu cele mai frumoase porți vechi din oraș.
• TRACTOR – Trecut, prezent.  O monografie vizuală a fostei fabrici de tractoare din Brașov.
Alte cărți despre Brașov

• PORȚI DIN BRAȘOV  Patrimoniul discret - O selecție cu cele mai frumoase porți vechi din oraș.
• TRACTOR – Trecut, prezent.  O monografie vizuală a fostei fabrici de tractoare din Brașov.

 

horia stoica book design iar brasov atelierul de grafica

Despre autor

Horia Stoica
Horia Stoica este fondatorul si redactorul-sef al revistei Modelist, revista de modelism si istorie militara. Este directorul editurii Host Models, ce are in program publicarea mai multor carti de specialitate din domeniul aviatiei militare.