852 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Samuraiul Funk - mâine, 1 octombrie, ora 19.30, la Sala Radio din București

De Silvia Iancu| 30 Septembrie, 2015 | Categorie: muzică | Vizualizări: 1605

Sunt printre cei câţiva care nu au cont de facebook. înţeleg social media, înţeleg şi nevoia de exhibiţie care clocoteşte în noi toţi, dar uneori expunerea asta ostentativă este maladivă şi devine stânjenitoare pentru ceilalţi, sau cel puţin pentru mine. Dar, până şi eu, oricât de ursuză aş fi neştiind să apreciez mormane de poze cu copiii drăgălaşi ai colegului sau un superb răsărit de soare cu un citat lăcrimos, sunt de acord că pe facebook se întâmplă şi lucruri interesante şi demne de "share-uit". De exemplu, Jazz:ish, o platformă culturală care încorporează o serie de evenimente și concerte jazz, al cărei scop este acela de a deveni o interfață pentru noua generație de consumatori ai muzicii de gen sau, mai simplu, un loc pentru muzicomani isteţi. Joi, 1 octombrie, ora 19.30, la Sala Radio din București, Jazz:ish vă prezintă concertul RONIN, proiectul lui Nik Bärtsch.

Nik Bärtsch este un artist elveţian, pianist, compozitor şi producător. Bärtsch nu arată ca un elveţian, ci mai degrabă ca un maestru japonez, poartă hakama şi are centura neagră în Aikido, este un maestru funk, un samurai jazz. Inspirat de Kurosawa, tehnicile de meditaţie, artele marţiale şi ritmurile funk, Bärtsch a gândit şi a fondat proiectul Ronin în 2001 ca parte din propriul concept muzical, ritual groove. Actualmente, Ronin este în componenţa: Nik Bärtsch - pian, compozitor, Sha - bass/contrabass, clarinet, Kaspar Rast - tobe şi Thomy Jordi - bass.
Ca un Ronin autentic, Nik Bärtsch este un artist independent, slujind doar muzica, are propria casă de producţie şi propriul club în Zurich, unde cântă în fiecare zi de luni de mai bine de 10 ani. Personalitate dominantă, ghidat de valori solide precum respectul şi încrederea, ca lider al trupei este pragmatic, realist, ordonat, echilibrat, un foarte bun coordonator. Ronin-ul lui Nik Bärtsch este un samurai poetic, liber de etichete muzicale, un sistem bine organizat şi disciplinat, format din personalităţi individuale puternice, un organism armonios şi perfect funcţional.
Specializat în jazz şi muzică clasică, Bärtsch a inventat un stil muzical pe care l-a numit zen-funk, o găselniţă ironică şi inteligentă. Muzica Ronin este o construcţie paradoxală de jazz şi elemente muzicale repetitive de pian, clarinet, bass şi percuţie, funk, muzică de meditaţie, muzică ritualică japoneză, muzică clasică contemporană. Bärtsch compune structuri modulare, spaţii lirice unde se întâlnesc sunetele minimaliste ale lui John Cage şi Steve Reich, ritmurile dinamice ale lui James Brown şi armonia lui Stravinsky, pe fond de improvizaţii jazz. în muzica lui, tensiunea şi calmul convieţuiesc într-un echilibru desăvârşit, sunetele se nasc fluente, line şi captivante în inima haosului, şi cresc intense şi dinamice în spaţiile goale şi liniştite.
 


Pagina oficială https://www.nikbaertsch.com/ronin/

Facebook Jazz:ish httpss://www.facebook.com/jazzishh?fref=tsBiletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

muzica

Despre autor

Silvia Iancu
Silvia Iancu economist. Pasionata de sunete, litere, imagini, implicata in proiectul AKM (Another Kind of Music), prima emisiune de muzica pe e-mail, o alternativa la mijloacele convetionale de consum, dar si un proiect pentru promovarea muzicienilor (AKM Records).

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.