895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Prieteni deceniu

De Călin Torsan| 23 Martie, 2015 | Categorie: muzicieni | Vizualizări: 1707

După șapte ani putem închide cercul gesturilor închinate morților dragi. Un ultim parastas și gata! Așa îngăduie Biserica, într-un utilitarism paradoxal ce ține, mai degrabă, de gestiunea locurilor de veci. Cu un om viu nimic nu ne împiedică să ne vedem chiar și o dată la zece ani, sfidând configurația temporală după care se trăiește în Europa: trecut, prezent și viitor. Afirmând-o astfel pe cea impusă de Orient, având ca model scurgerea vremii în buclă și ajutându-ne să pricepem cum de ajungem să batem cu piciorul, din când în când, aceleași locuri. Fix un deceniu a trecut de când l-am cunoscut. De-atunci, abia dacă l-am revăzut de patru ori. în două dintre cele 3650 de seri (n-am luat la puricat și anii bisecți) m-am învrednicit să-l ascult, ieșind din casă pentru concertele stagiunii camerale Radio. O vreme am călcat pragul tatălui său, un fost clarinetist la Operă. Luam lecții ca elev întârziat, cu păr deja albit pe cap. Spunându-i că voi scrie despre el, Florin mi-a indicat un site (www.musica-viva.ro) care prezintă activitatea desfășurată alături de jumătatea lui, Andreea, pisică aristocrată având culcușul sub capacul unui pian. Cuvinte prețioase pe acolo, trântite la ocazii mari de câteva persoane competente: sensibilitate mișcătoare (despre ea); virtuozitate în slujba actului artistic (despre el). Eu mi-amintesc de ei mai simplu, atât cât i-am putut cunoaște: felul aparte de-a glumi (la el), de-a râde (la ea) și de-a ascunde cu modestie meșteșugul într-adevăr strălucitor și uimitor (tot de pe site, valabil pentru amândoi).

Fotografiile aparțin Andreei Butnaru (pian) și lui Florin Mitrea (violoncel)

muzica

Despre autor

Călin Torsan
Caut să completez prin cuvinte ceea ce nu pot susține prin sunete. Sau, mai degrabă, invers. Scriu constant, deși sunt foarte convins de confuziile existente în limbajul literar. Și chiar dacă mă-ndoaie neputința cuvintelor. Cărțile și concertele... S-o găsi în ele măcar o brumă de bine pentru cetate. Învăț, așadar, să fiu cetățean. Deși rămân un om revoltat. Și-un Sisif. (Călin Torsan)
 

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.