895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Film Poster is Not Dead - Expoziție de afișe de film ale studenților cehi și români

De Graphic Front| 13 Noiembrie, 2013 | Categorie: afiș | Vizualizări: 1825

în noiembrie anul trecut Centrul Ceh a adus la București 100 de afișe cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care realizarea afișelelor de film nu era constrânsă de așteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate și arta afișului cehoslovac de film, deși în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins în acea perioadă apogeul artistic. Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii din acea perioadă s-au inspirat din diferite direcţii artistice: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic. Această artă a dispărut după 1989 - afișele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film, care prezintă afișul filmului ca parte a unui "pachet", respectând un tipar standard, fără a lăsa spațiu pentru multă creativitate. Ce se întâmplă însă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Ne-am adresat școlilor de artă din Cehia și România cu această provocare și rezultatul - 36 de afișe care ilustrează filme românești și străine - poate fi văzut între 19 noiembrie și 6 decembrie, la UNAgaleria.Un eveniment organizat de Centrul Ceh în parteneriat cu Terry Posters, UNARTE și UNAgaleria.

Parteneri Staropramen și 7Seri.

19.11 - 6.12.2013 / 10:00 - 19:00 @UNAgaleria (str. Budișteanu, 10) Vernisaj: 19.11 / 18:00

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.