898 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Fotbal până la moarte. (Ghana. Episodul VI)

De Alina Mușătoiu| 10 Iulie, 2014 | Categorie: Africa | Vizualizări: 1880

Spuneam la un moment dat că fotbalul e o adevărată religie locală şi, deşi ganezii sunt un popor pacifist, spiritul de competiţie se revarsă în timpul meciurilor cu vârf şi îndesat. Cu o diferenţă, însă, faţă de fotbalul nostru: nu există violenţă nici între jucători, nici între galerii.
Spectacolul galeriilor seamănă cu cele ale ritualurilor masculilor din emisiunile de pe Animal Planet. Se umflă în pene, îşi umflă plămânii, cântă, sar, strigă, dansează bat la tobe, dau ture terenului continuu, fără să obosească. Au coregrafie şi repertoriu învăţate pe de rost. Liderii de galerie sunt ca nişte cocoşi înfierbântaţi. Nu mai văd nimic în jur, ci doar strigă cu patos versuri de încurajare pentru echipa favorită, ca o incantaţie către zeii negri ai fotbalului.
Toba răpăie atunci când microbiştii o lovesc furios cu lingura. Aşa, agitată în aer, în ritmul cântecului, sau lovită de pielea tobei, lingura asta povesteşte destul de bine despre cele mai importante lucruri din viaţa ganezului obişnuit: mâncarea, fotbalul şi viaţa trăită direct şi sincer, cu pasiune.

alina musatoiu ghana

Despre autor

Alina Mușătoiu
ALINA MUȘĂTOIU a terminat cursurile facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Univ. Bucureşti). A lucrat ca traducător, copywriter şi redactor pentru câteva posturi TV (Money Channel, Pro Cinema), reviste (Zile şi Nopţi) site-uri (HotNews.ro).

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.