906 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Plante şi animale. (Ghana. Episodul XI)

De Alina Mușătoiu| 30 Martie, 2015 | Categorie: Africa | Vizualizări: 2521

Poate cel mai fascinant aspect al Ghanei e natura sa tropicală. Nimic nu e aşa cum te-ai aştepta din documentările iniţiale de pe Google, începând de la aerul ca de seră, cald şi extrem de umed, care te izbeşte în momentul în care ieşi din avion şi până la şerpii sau scorpionii pe care-i vezi uneori printre plante.

Din maşină, palmierii sunt primii pe care-i distingi clar în jungla care acoperă dealurile şi câmpiile Ganei. Apoi, apar primele femei purtând pe cap lighene pline cu nuci de cocos, banane, guave, ghimbir sau ananas de vânzare. Vezi tot felul de plante şi flori străine, mari, colorate despre care afli mai târziu că miros minunat, că unele se mănâncă, iar altele se folosesc ca tratament pentru diverse
boli.

După câteva zile începi să te obişnuieşti şi cu prezenţa animalelor: şopârlele sunt peste tot. Intră prin camere, sunt cu tine la duş, fug la tot pasul atunci când treci pe drum. Mari, mici, viu colorate sau de nuanţa nisipului, ajungi să te împrieteneşti cu ele în scurt timp. Apoi, caprele sunt şi ele pe toate drumurile, precum câinii noştri vagabonzi. Toată lumea le creşte, însă nimeni nu le ţine într-un ţarc. Le vezi prin autobuze - în braţele localnicilor, sus pe camioane, cocoţate pe grămezi de gunoi, ronţăind resturi sau intrând prin bucătăriile caselor şi furând coji de banane sau de ananas. Nici găinile nu sunt mai prejos, adaptându-se la specificul local şi ciugulind bucăţi de nucă de cocos găsite pe jos.

Astea sunt animalele cu care eşti obişnuit. La ce nu te aştepţi însă sunt termitele şi muşuroaiele lor roşiatice, rezistente şi imense (depăşind uneori doi metri înălţime), păianjenii „generoşi”, scorpionii, miriapozii, şerpii mici şi verzi pe care îi vezi traversând drumul la doar câţiva metri în faţa ta, fluturii tropicali mari şi viu coloraţi, vulturii care aşteaptă pe lângă pieţele de carne, doar-doar o pica ceva. Atenţie mare la furnicile-soldat, cunoscute pentru mărimea şi agresivitatea lor. îşi croiesc prin pământul roşu drumuri speciale cu „borduri” şi chiar „tuneluri”, mărşăluind rapid pe aceste „autostrăzi” cu două sensuri. Sunt foarte organizate şi foarte agresive (am simţit-o pe pielea noastră), din care cauză e bine să te uiţi pe unde mergi, aşa încât să nu calci exact pe o astfel de „autostradă”, mai ales dacă porţi încălţăminte deschisă.

Animale mai mari (elefanţi, babuini, antilope şi crocodili) se găsesc în parcurile naţionale, în timp ce în pădurea de la cascada Wli (cea mai înaltă din Africa de Vest - 143 de metri) ne-au întâmpinat baobabi imenşi, fluturi tropicali şi o cădere vuitoare, impresionantă de apă. Cu siguranţă, o imagine la care merită să reflectezi mai târziu în timp ce soarele roşu apune printre frunzele palmierilor, iar întunericul acoperă încet-încet jungla.



 

alina musatoiu documentary fotografie documentara ghana

Despre autor

Alina Mușătoiu
ALINA MUȘĂTOIU a terminat cursurile facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Univ. Bucureşti). A lucrat ca traducător, copywriter şi redactor pentru câteva posturi TV (Money Channel, Pro Cinema), reviste (Zile şi Nopţi) site-uri (HotNews.ro).

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.