870 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Pedro Corrêa do Lago –True to the Letter. 800 de ani de remarcabile corespondențe, documente, autografe (video)

De Difuzor GF| 15 Octombrie, 2018 | Categorie: DIN ARHIVA GF | Vizualizări: 1722

Pedro Corrêa do Lago (născut pe 15 martie 1958) este un istoric și curator brazilian de artă, care a alcătuit cea mai mare colecție privată de scrisori, autografe și manuscrise cunoscută până acum.

Este autorul a peste douăzeci de cărți despre manuscrise și artă braziliană și a fost președinte al Bibliotecii Naționale a Braziliei din 2003 până în 2005. În 2002, în parteneriat cu soția sa, Bia Corrêa do Lago, a înființat editura de artă
Capivara, specializată în cataloage ale artiștilor activi din Brazilia. Din 2012 scrie cronici la revista lunară Piaui.

Apărută în 2003 și publicată în cinci limbi, cartea sa - True to the Letter strânge la un loc personalități din șase domenii, în care Corrêa do Lago s-a concentrat de-a lungul timpului: arta, literatură, istorie, știință, muzică și divertisment. Timp de 45 de ani el a adunat zeci de mii de scrisori, documente, fotografii semnate și tot felul de manuscrise emise de cele patru-cinci mii de figuri pe care le-a recunoscut drept cele mai proeminente, începând cu anul 1500.

În peste 450 de imagini, cartea prezintă piese semnificative ale unor personalități precum Newton, Einstein, Mozart, Beethoven, Van Gogh, Picasso, Joyce, Proust, Henry VIII, Chaplin, Disney.

 

Printre ele găsim o scrisoare în care Gandhi și-a prezis asasinarea, un document semnat de Elisabeta I a Angliei, emis în prima sa zi de domnie, o scrisoare a lui Freud către mama sa, o notă intimă a lui Trotsky către Frida Kahlo, o rară scrisoare a lui Casanova în care face aluzie la desfrânatul lui trecut.


O selecție de peste 130 de piese au fost prezentate publicului pentru prima dată în expoziția The magic of Hand writing, din iunie până în septembrie 2018, la Biblioteca și Muzeul The Morgan din New York. Video mai jos.

Cu prilejul expoziției, Pedro Corrêa do Lago a dialogat timp de o oră cu curatoarea Christine Nelson. Înregistrarea mai jos.Surse: True to the Letter, Wikipedia, Youtube
Adaptare, foto/ Ciprian N. Isac

Pedro Corrêa do Lago Newton Einstein Mozart Beethoven Van Gogh Picasso Joyce Proust Henry VIII Chaplin Disney graphic front library

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro

Articole asemănătoare