03.04.2013 anna ciepiela
Sper că nu ați ratat expoziția de mare anvengură din toamna anului trecut: Artistul și puterea. Ipostaze ale picturii românești în perioada 1950–1990, deschisă la Biblioteca Națională în București. Desigur, nu a fost totul perfect din punct de vedere al organizării - dar dimensiunile uriașe ale acestei expoziții cu siguranță au determinat zeci de probleme, inclusiv financiare.
Noi, la Atelierul de grafică, am avut de pregătit catalogul expoziției. Nu a fost totuși un catalog obișnuit - lucrarea trebuia să răspundă mai multor cerințe, trebuia să arate și modul de gândire al expoziției, felul în care curatorii ei au gândit-o, și trebuia să fie în acceași timp și o enciclopedie inedită a picturii românești. Munca la acest catalog nu a fost tocmai ușoară, dar poate nu este loc aici să vă povestesc despre asta. Tiparul a ieșit ca de obicei, adică nu prea bine.
Am petrecut cu această lucrare două luni de zile. Dintr-un punct de vedere a fost o mare plăcere pentru mine: să petrec așa de mult timp printre materialul ăsta fabulos, descoperind o latură a României de care habar n-aveam, adevărata panoramă a picturii contemporane, compoziții și alăturări cromatice de neimaginat. M-am obișnuit cu titlurile pentru toate 600 de lucrări, le știam pe de rost, la fel și artiști, iar viețile unora mi-au rămas în minte pâna acum. A fost o adevărată călătorie, numai că nu a trebuit să mă mișc din fața calculatorului. Am văzut expoziția de câteva ori și tot nu mă săturam, tot descopeream lucruri noi și fascinante. Chiar dacă aceasta carte m-a și obosit, și enervat de multe ori, mi-a părut rău când a trebuit să o termin și să mă apuc de altceva. A lucra cu material interesant, e cea mai mare bucurie a designerului, cred, te ajută să ramâi pasionat de ceea ce faci.
Această carte înseamnă și câteva kilograme în plus la bagajul pe care o sa-l iau cu mine mâine. Plec din România cu amintiri superbe, tot ce mi s-a întâmplat aici, toți oamenii și locurile care m-au facut să mă simt ca acasă.
Iar vouă vă recomand să vă interesați de lansarea cărți, care o să aibă loc pe 8 aprilie, la ora 12, în Atrium-ul Biblioteci Naționale, unde o veți putea și achiziționa.


Foto Anna Ciepiela


Autori Ruxandra Garofeanu, Dan Hăulică, Paul Gherasim/ Publicată de Centrul Cultural Art Society/ Concept grafic și DTP: Atelierul de grafică: Anna Ciepiela, Ciprian Isac, Alexandra cor, Tudor Mureșanu, Florin Pupeză/ Pagini 428/ Font Andrade Pro, Calluna Sans/ Proiect finanțat de AFCN
anna ciepielae poloneză și a studiat teoria și practica editării în Cracovia (Universitatea Iagielona). Licența și-a scris despre design de carte în România. A proiectat cărți pentru edituri din Polonia: Karakter, W.A.B., Wydawnictwo Literackie, și România. În perioada 2011-2013 a locuit la București și a lucrat la Atelierul de grafică. În prezent trăiește în Olanda și lucrează la Studio Pino, Amsterdam.
Vizualizări: 2150

 

 


Tags:    

 

 

Cosmina

03.04.2013 la 12:29

...deci nu ma lasa sa comentez... stiam eu ca scrisul prea mult mi se va intoarce odata si-odata impotriva! :)
dar nici nu voiam sa ratez ocazia, pentru ca Anna pleaca maine, sa puna in bagaj, alaturi de carte, si cele mai bune ganduri din partea mea. Negresit ma voi stradui sa ajung la amintita lansare. Mi-a placut grafica, felul in care este gandita cromatic unitar viziunea materialului ne-pictural. Mi-a placut mult fontul si marturisesc faptul ca in ultima vreme si la noi acest font anume ma trage de maneca :). Mi-a mai placut separarea aliniatelor cu.. aliniat - mi se pare o buna metoda de a usura parcurgerea unui text altfel destul de lung sau monoton (in sensul repetitivitatii acelorasi principii editoriale).
Linia rosie si oglinda paginii, cu segmentarea informatiilor in afara imi par bine dramuite.
Din pacate, cred ca stiu unde e oful cu tiparul. Ne straduim prea putin la reproduceri si ne cantonam intr-un vesnic dcm si nici ala prea gros si nici ala (cum doar banuiesc din poze) lacuit. Dar voi astepta sa tin cartea in mana si apoi voi mai putea zice.
A! Inca un lucru :) Coperta. Foarte placut ca e coperta moale! Inspirata alegere!
Deci brava si cele mai bune,
Cosmina

Reply

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.

nume

adresa e-mail

introduceţi exact codul din imagine

trimite