668 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

SONIC EXTRAVAGANT: TUXEDOMOON / 05.11 Live @ Silver Church

De Silvia Iancu| 01 Noiembrie, 2012 | Categorie: muzică | Vizualizări: 1605

Când am aflat că Tuxedomoon au găsit în sfârşit România pe harta concertelor şi vin să cânte în Silver Church pe 5 noiembrie, primul gând a fost că trebuie să scriu despre asta, după care m-am mai gândit şi am ezitat, îmi părea oarecum nepotrivit să scriu despre o formaţie post-punk, mă gândeam că poate nu cadrează cu Graphicfront. Nu mai ascultasem demult Tuxedomoon aşa că i-am scuturat de praf şi am apăsat play… şi atunci mi-am dat seama că Tuxedomoon şi cuvântul “nepotrivit” nu merg împreună, singura problemă ar fi că nu-mi ajunge spaţiul să scriu cât aş putea.

Tuxedomoon s-a înfiinţat spre sfârşitul anilor ’70 în San Francisco, când Steve Brown l-a cunoscut pe Blaine Reininger în colegiu, la un curs de muzică electronică. Trupa se năştea în oraşul unde cu mai bine de 20 de ani în urmă se declanşa generaţia beat, prima formă de subcultură, generaţia scriitorilor boemi, nonconformişti, controversaţi, care au şocat şi au făcut America puritană sa-şi acopere ochii ruşinată, şi în perioada în care punk rock-ul se dezlănţuia în America şi Marea Britanie. Nimic nu este întâmplător, ecourile generaţiei beat, mişcarea punk împreună cu părinţii muzicii experimentale şi ambientale, John Cage, Brian Eno, dar şi inovatorul Igor Stravinsky, au atins şi influenţat trupa. Scopul iniţial declarat al celor doi membri fondatori a fost să ia muzica electronică şi experimentală din şcoala rigidă şi serioasă, să o transforme în ceva ce nu s-a mai auzit şi să o aducă în cluburi, acolo unde erau oamenii autentici. Şi aşa au făcut. Doar că oamenii autentici au fost de altă părere atunci şi la primele lor concerte le-au mulţumit aruncând sticle de bere în ei. Muzica nemaiauzită nu era suficientă, aveau nevoie de spectacol şi asta i-a făcut să schimbe tactica. Au alăturat trupei şi alţi artişti, printre care, basistul Peter 'Principle' Dachert şi artistul complex şi bizar, Winston Tong - el însuşi un spectacol, reuşind să dezvolte trupa în ceea ce ei numeau un spectacol multimedia ce combina elementele de artă vizuală cu cele de teatru, viori electronice, saxofon, chitară, trompetă, voce pentru muzica punk şi sintetizatoare. Tot conceptul era inedit, un cabaret electronic şi excentric, o muzică venită din viitor ce depăşea graniţe tradiţionale şi culturale, ce ţi se furişa în minte cu precizie şi determinare.Deşi născuţi şi formaţi în America, Tuxedomoon au fost mereu prea europeni şi prea puţin americani, Blaine Reininger declara că singurele lui calităţi americane sunt accentul şi paşaportul. Au plecat în Europa pe la începutul anilor ’80 şi de acolo au început o călătorie creativă, au intrat într-un vârtej artistic, au compus muzică pentru film, operă, balet, au schimbat componenţa, s-au despărţit la începutul anilor ’90 şi s-au reunit opt ani mai târziu şi trăiesc fericiţi şi în zilele noastre.
Novatori, extravaganţi, plurivalenţi, cu un sunet din altă lume, avangardiştii Tuxedomoon au scos punk-ul din garaj, l-au îmbrăcat frumos, i-au dat eleganţă, un pic de preţiozitate, l-au parfumat cu tot soiul de genuri muzicale şi l-au adus în faţa oamenilor reali. Au împins conceptul de muzică dincolo de timpul lor, creaţiile lor originale deschizând o nouă eră în muzică.sursa foto https://tuxedomoon.co/


Site oficial - https://tuxedomoon.co/


muzica

Despre autor

Silvia Iancu
Silvia Iancu economist. Pasionata de sunete, litere, imagini, implicata in proiectul AKM (Another Kind of Music), prima emisiune de muzica pe e-mail, o alternativa la mijloacele convetionale de consum, dar si un proiect pentru promovarea muzicienilor (AKM Records).

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.