700 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Ólafur Arnalds - Băiatul care aduce iarna, 21 noiembrie în ArCuB

De Silvia Iancu| 20 Noiembrie, 2013 | Categorie: muzică | Vizualizări: 1866

Anul acesta iarna vine iute şi furioasă sau cel puţin aşa sună ameninţările meteorologilor. Indiferent de ce spun oamenii cu vremea, ştiu că anul acesta omul care aduce iarna la noi este Ólafur Arnalds. Fenomenul se va întâmpla pe 21 noiembrie în ArCuB din Bucureşti şi iarna pe care o aduce el e blândă şi melancolică. Ólafur Arnalds este un băiat din Islanda, ţara elfilor, vulcanilor şi a denumirilor imposibil de pronunţat. Este enervant de tânăr şi talentat. Până la 26 de ani, vârsta la care mulţi încă mai au postere cu staruri pop în loc de uşă la cameră, Ólafur Arnalds este realmente un artist, multi instrumentist, compozitor şi producător. De la 5 ani studiază muzica şi varii instrumente: flaut, pian, tobe, chitară, banjo. Băiatul face muzică, aşa cum unii respiră, firesc: muzica este doar muzică atunci când o creez. După ce a bătut tobele pentru câteva trupe hardcore şi metal, Arnalds a lăsat beţele pentru clapele pianului şi bine a făcut.

A luat muzica clasică din săli pretenţioase, pline de smochinguri şi papioane, a colorat-o cu tonuri de ambiental şi muzică electronică, combinând mlădios contraste, şi a adus-o în săli confortabile, cu oameni îmbrăcaţi in jeanşi şi tricouri. Din 2000 până acum a compus 3 albume, muzică pentru filme, pentru un spectacol de balet, pentru show-uri TV, reclame şi a străbătut toată lumea în turnee de promovare a creaţiilor sale. Muzica lui neconvenţională nu are o formulă specială, se naşte spontan sau după multe luni de muncă în studioul de înregistrări. în 2011, Arnalds a compus 7 piese în 7 zile consecutive pe care le-a înregistrat şi filmat în propria sufragerie împreună cu prieteni muzicieni şi chiar cu mama şi sora sa.Nu am fost niciodată în Islanda şi nu cred că voi ajunge prea curând, dar, ascultând muzica lui, îmi imaginez poveşti cu ierni arctice, aşa cum nu am trăit vreodată, ierni lungi, întunecoase, brăzdate de aurore boreale, în care nu ai altceva a face decât să fii artist, să compui muzică sau basme. Asta îmi imaginez eu, pentru că, de fapt, Ólafur Arnalds îşi găseşte inspiraţia în orice îl înconjoară, oameni, prieteni, familie, alţi muzicieni, în sunetele pe care le aude, în muzica pe care o ascultă şi mai ales în filme. El consideră muzica la fel de frumoasă ca filmele, iar unele filme îi par atât de frumoase încât le transformă în muzică. Muzica lui are o tristeţe magică, duioasă, te subjugă, ai putea să o asculţi ore în şir, timpul se opreşte şi se aşează cuminte lângă tine, vrăjit şi el pentru că la pian, Arnalds este un mic vrăjitor, iar sunetele devin spiriduşii lui care te iau de mână şi te rătăcesc într-un labirint fermecat.
Site oficial olafurarnalds.com
Near Light youtube.com
Only The Winds www.youtube.com
Ljósið youtube.com

muzica

Despre autor

Silvia Iancu
Silvia Iancu economist. Pasionata de sunete, litere, imagini, implicata in proiectul AKM (Another Kind of Music), prima emisiune de muzica pe e-mail, o alternativa la mijloacele convetionale de consum, dar si un proiect pentru promovarea muzicienilor (AKM Records).

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.