538 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Lansare de carte, Radu Bogdan - Corespondențe culturale, marți, 17 decembrie, ora 19.00, la 
Librăria Bizantină

De Atelierul de Grafică| 16 Decembrie, 2013 | Categorie: lansări carte | Vizualizări: 1012

Volumul a apărut cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și este primul dintr-o serie de apariții editoriale care au în centru figura marelui istoric și critic de arta Radu Bogdan. Acest nume se leagă, în primul rând, de expertiza lucrărilor lui Ioan Andreescu, cercetare căruia istoricul de artă i-a dedicat mai bine de șase decenii din bogata sa existență. Volumul postum pe care îl aducem astăzi în atenția publicului, nu îl are însă pe pictor drept subiect, ci este un schimb epistolar, întins pe mai multe decenii, cu importante personalități din țară și din străinătate.


Radu Bogdan și Tudor Arghezi, 1940
Cartea își propune a fi în un demers de restituire a unor scrieri inedite și reprezentative, pe de-o parte pentru dezvăluirea unor aspecte mai puțin cunoscute ale personalității istoricului și criticului de artă Radu Bogdan, pe de altă parte  pentru contextul socio-cultural în care aceste scrieri s-au produs. Principala miză este aceea de a demonstra că vreme de mai bine de jumătate de secol, viața intelectuală din România a continuat să palpite și regimul comunist nu a reușit să-i secătuiască toate resursele. Cu toate problemele cu care s-au confruntat, au existat intelectuali care au stabilit contacte profesionale cu colegi de breaslă din occident, dezvoltând și întreținând relații pe termen lung. Nu ne sfiim să afirmăm faptul că Radu Bogdan  - și nu numai el - , a fost sincron cu omologii săi europeni, cercetători și istorici de artă, cu a căror operă s-a ținut tot timpul la curent. Prezentăm, în aceast prim volum o  parte semnficativă a corespondenței lui Radu Bogdan, alcătuită de noi pe criterii subiective de relevanță pentru complexitatea personalității lui Radu Bogdan și pentru rolul pe care acesta l-a jucat pe plan internațional. Ca orice selecție este, desigur, perfectibilă. De la sfârșitul anilor '50, când Radu Bogdan activa la Institutul de Istoria artei înființat de profesorul George Oprescu, am cules texte care relevă conectivitatea europeană a lui Radu Bogdan  după expresia lui Andrei Pleșu.

R.B. și Echipa Institutului de istoria Artei G. Oprescu
Textele din anii ' 70 gravitează în jurul așa-numitului episod elvețian, dar adună la un loc și prețioase mărturii ale unor personalități culturale românești de prim rang, despre viața și activitatea istoricului de artă. Este vorba aici despre figuri cu opțiuni politice diferite, uneori disjuncte, capabile însă, în virtutea formării lor interbelice, să recunoască valoarea perenă și intrinsecă a demersului intelectual al lui Radu Bogdan.
R.B. împreună cu Daniel Spoerri
R.B. împreună cu Albert Skira
Și nu doar pentru că longevitatea celor implicați le-a permis, aceste  corespondențe culturale străbat deceniile, continuând și după revoluție. Astfel, anii '90 și următorii, fac posibile și întâlnirile personale. Vizita lui Albert Boime în țara noastră în 1992 a fost un eveniment important în viața lui Radu Bogdan și l-a marcat profund, atât în plan uman, cât mai ales profesional, prin recunoașterea meritelor sale intelectuale de către profesorii de la UCLA, unde istoricul de artă Albert Boime activa.
R.B. împreună cu Dalia Bogdan și Albert Boime

Pe de altă parte, această publicație s-a născut dintr-o urgență a comunicării. Considerăm necesar să scoatem la lumină aceste scrieri, atâta timp cât mai există oameni care pot identifica personaje, situații, locuri etc. Pentru că Radu Bogdan - fidel principiului prietenii prietenilor noștri sunt prietenii noștri, a funcționat și a adunat în jurul său o rețea de socializare pe criterii profesionale, dar nu numai. Acești oameni se cunosc între ei, abordează subiecte comune, s-au aflat la un moment dat împreună și pot evidenția ceea ce nouă nu ne este întotdeauna clar. Prin publicarea acestor scrieri ale lui Radu Bogdan dorim să subliniem, dincolo de latura umană a autorului, mai cu seamă calitățile sale profesionale care îl recomandă drept una dintre personalitățile de seamă ale culturii noastre. Proverbiala sa capacitate de analiză, argumentarea fiecărei ipoteze, documentarea țintind exhaustivitatea, concizia stilului fără ignorarea metaforei și a atributului semnificativ, toate acestea duc la un conținut care rămâne perfect valabil și actual. Și nu în ultimul rând, am dorit să publicăm o carte care să îi facă plăcere lui Radu Bogdan. Cei care-l cunosc îndeaproape, știu câtă superbie încape în această dorință. Pentru ca Radu Bogdan era un rafinat bibliofil. A făcut, în tinerețe un curs de legătorie, pentru a-și putea lega singur edițiile rare, pe care nu de puține ori și le comanda în străinătate. Vă invităm, așadar, să descoperiți personalitatea acestui om special, de o mare erudiție și cu o vocație a cercetării cum astăzi rar întâlnim.
Librăria Bizantină se află pe str. Bibescu Vodă nr. 20 (Piața Unirii, lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă) Prezintă Acad. Prof. Univ. Dr. RÄ‚ZVAN THEODORESCU 
Detalii pe www.librariabizantina.rowww.fundatiaradubogdan.org sau la adresa de email: madamirea@gmail.com

Despre autor

Atelierul de Grafică
ATELIERUL DE GRAFICĂ semnează articolele care nu pot fi atribuite unei singure persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de mai mulți oameni, fie că prezintă un punct de vedere comun.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.