530 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Marius Caraman s-a dus acolo unde Horia Bernea, Irina Nicolau, Sorin Petre, Razvan Dan și alti colegi au plecat lasându-ne nepregătiti pentru a merge mai departe fără ei.

De Ciprian N. Isac| 22 August, 2017 | Categorie: remember | Vizualizări: 1398

Cu pozele lui am lucrat o mare carte, MȚR. Ghidul expoziției permanente. Atunci l-am văzut ultima oară, a venit la noi în atelier, avea mare încredere în ce făceam noi. Nu știu ce am făcut de se întâmpla asta. Părea că iubim și urâm aceleași lucruri și asta era de ajuns...
Acum vreo lună am auzit că-i e greu. Călin Torsan m-a îndemnat să-l vizitez. N-am avut puterea, sunt total neputincios în momente din astea...
Acum mă uit la zecile de mailuri pe care le-am primit de la el, neavând parcă niciodată timp să le iau în seamă cum ar fi trebuit. Ultimul a fost din decembrie, anul trecut, undeva după sf. Nicolae. Se bucura de numirea Lilei la MȚR, după o lungă perioadă de fiere cu fostul director...

Am strâns niște gânduri, ale prietenilor lui mai apropiați, le pun aici, să rămână, cu o zi înainte de plecarea lui.
-------------------------------------------------
De ieri suntem mai puțini cu un suflet și mult mai săraci.
Marius Caraman (Masu pentru noi) s-a dus acolo unde Horia Bernea (Conu nostru cum îi spunea el), Irina Nicolau (Riri), Sorin, Petre, Răzvan, Dan și alți colegi au plecat lăsându-ne nepregătiți pentru a merge mai departe fără ei.
27 de ani, începuturi postdecembriste sub semnul libertății și al prieteniilor, al muzeului în stare născândă, al fotografiei alb negru și al unei stări de grație la care a participat direct cu toată dragostea și priceperea, sub semnul admirației necondiționate pentru Horia Bernea și pentru locul pe care acesta l-a creat.
Marius și privirea lui martor - imaginea noastră vie. Zeci de mii de fotografii, sute de diapozitive și ore de filmare, zeci de albume. Chipuri, locuri, stari, voci, sunete. Lumi văzute și mai puțin văzute,traduse în limba impecabilă a imaginii. Astăzi toate în Arhiva de imagine a muzeului și în sufletele noastre.
Atelierul din mansarda muzeului, Thelonius Monk, Hiromi și câți alții. Lăutarii, Prietenii și apa vieții. îngerii zburători, pădurea de pristolnice, mirosul de tutun de pipă, șuvoiul de cabluri, baterii, cduri, albumele, tablourile și sculpturile prietenilor, dezordine conținută, poezie, jazz si tutun. Printre ele, înconjurate cu blândețe, instrumentele minune: aparatul de fotografiat și computerul. Fără de care noi n-am fi existat.
Drum bun Marius!
(Lila Passima)

 

Un prieten extraordinar, Marius Caraman, a pășit în lumina cea nezidită a Domnului nostru Iisus Hristos. Vă rog mult să îl pomeniți in rugăciunile voastre. A admirat și iubit 2 repere umane: pe Horia Bernea și pe Sorin Dumitrescu. Dacă vă puteti imagina o ființă permanent disponibilă, deschisă spre nevoile și suferința aproapelui, mă puteți crede că Marius era aceasta. De la el raman sute de fotografii- regăsibile în albumele artiștilor contemporani, filmele antropologice realizate la Muzeul Taranului și mai ales seria de interviuri filmate cu marile figuri ale spiritualitătii ortodoxe românești- editate de Fundația Anastasia. Ps.: Diversii Escu, care s-au succedat la conducerea Muzeului Țăranului, l-au ținut, ani de zile, pe un salariu de mizerie! A pus la inima și nenumaratele scandaluri care s-au abătut în anii din urmă asupra instituției create de Horia Bernea.
(Ciprian Voicilă)
 
 
 
 

-------------------------------------------------


Mormântarea va fi mâine, 23 August, 2017, ora 13,30 la Parohia Sfantul Nicolae din Cățelu Sat

Foto MasCara, Arhiva Muzeului țăranului Român, Cosmin Manolache

caraman

Despre autor

Ciprian N. Isac
Ciprian este licențiat în grafică (Universitatea de Arte, București). Cofondator al Atelierului de grafică, în anul 2005. În anul 2010 pornește Graphicfront, proiect ce include printre altele și seria cărților Grafică fără computer. Lucrează ca graphic designer specializat în publicații și grafică de eveniment (Romanian Design Week, Street Delivery, CNDB, etc). Pe alocuri mai gândește și realizează design de obiect expozițional și gestionează diverse proiecte de echipă.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.