593 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

De ce ar trebui votat Klaus Iohannis duminică? Un răspuns scurt de la mai mulți cetățeni

De Difuzor GF| 19 Noiembrie, 2019 | Categorie: bucurești | Vizualizări: 3096

Acest blog nu este unul de opțiuni politice. Vă rugăm să luați această culegere de texte ca pe un act aparținând demersului Răcnet (Roar), a cărui scop este libertatea în exprimare. Reușita acestui articol constă în propagarea lui în afara cercului nostru de preocupări, vârstă, poziționări sociale, politice etc. Le mulțumim tuturor celor care au răspuns strigării noastre și sperăm ca lucrurile să se îndrepte.

Răcnet (Roar) International Poster Show, cele 5 expuneri
Răcnet (Roar) International Poster Show, participanți


Dorothee Hasnas - arhitect/ manager cultural/ curator
Cu votul e ca și cum ai alege un mijloc de transport pentru a ajunge de la A la B: nu-ți poți cumpăra special mașina viselor tale doar pentru asta. Eu prefer să aleg autobuzul care are stație în zonă, decât să merg cu autostopul în mașina unui criminal ticălos dovedit, doar pentru că a promis să mă ducă exact la adresa dorită.

Raluca Ilaria Demetrescu - artist plastic, Alert studio
Duminica 24 noiembrie 2019 votez Iohannis în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru că noi românii trebuie sa scăpăm de PSD! PSD este partidul în care majoritatea politicienilor aflați la putere sunt impostori, cleptomani organizați in rețele mafiote menite să se îmbogățească imediat căpușând statul și poporul român. Reprezintă cea mai toxică si nocivă formă de guvernămant posibilă. Nu mai suport furtul, mitocănia, aproximarea intelectuală și lipsa de merite umane marca PSD. Votez Iohannis pentru că votez anti PSD!


Raluca Feher - scriitor
Votez cu Iohannis duminică din aceleași considerente pentru care am votat cu Iliescu în 2000. De rușine că aș putea avea președinte un personaj care prezintă un handicap psihic. Dacă ar fi ieșit Vadim atunci sunt sigură că nu ajungeam în situația asta, să aleg la 30 de ani de la Revoluție între o persoană cu dizabilități împinsă de un partid de tâlhari și criminali și un președinte dezamăgitor dar care totuși are o geacă roșie pe care o scoate în piață extrem de rar.


Ciprian Ciocan - director executiv, Fundația Comunitară Sibiu
Pentru privirea din ochii lui Merkel când își dau mâna, pentru că e prof de fizică, pentru că mi-a scos orașul din ruine, pentru că vorbește fluent minim două limbi străine, pentru că merge la munte, pentru că joacă tenis, pentru că are simțul umorului deși nu să hăhaie, pentru că i-a ținut piept lui Dragnea și l-a învins, pentru că vorbește corect românește deși nu e prima lui limbă, Pentru că e un președinte bun, nu perfect, dar sigur nu răul cel mai mic.


Mirela Duculescu - istoric de artă
Votați cu creierul şi conştiința!


Clotilde Armand - politiciană, manager, activistă
Votăm Klaus Iohannis pentru o națiune modernă și respectată în lume!


Luiza Zamora - instigator cultural, Asociația 37
Pe 24 votez Iohannis, nu ca și cum ar exista altă opțiune. Acum e singura alternativă la incompetență, prostie și agramatism. Duminică votez DOAR Iohannis, nu DECÂT!


Ioana Gruenwald - Headsome Communication
În primul rând aș vrea să nu ne panicăm: mi-am amintit că în anul în care Ion Iliescu a intrat în turul al doilea cu Vadim Tudor, m-am sculat și m-am dus teleghidată, cu noaptea-n cap, să votez cu cel dintâi. Prima și ultima oară. Nu suntem acolo, așadar îmi permit acum să votez împotriva corupției, incompetenței și ticăloșiei. Restul...om vedea!


Gabriela Petre - bloger cuvintecutoc.ro
Președintele României nu este un șef, el este un angajat. Angajat să reprezinte interesele poporului, angajat care mediază între legislativ, executiv și justiție. Dar reprezintă interesele și pe plan extern. Are și câteva atribuții speciale prevăzute în constituție, dar, în mare, el este șefu' la aproape nimic. Mă rog, e șef de armată, în caz de neplăceri militare la adresa țării. Votul meu de duminică va fi pro Iohannis. Nu va fi un vot de normalitate, de fericire, de entuziasm. Va fi un vot de necesitate. La președinție, cu toate atribuțiile expuse, nu pot investi cu încredere contracandidatul. Iohannis este varianta a mai răsărită nu doar pentru motive ce țin de securitatea gramaticii limbii române. Iohannis este un candidat cu un discurs pro Europa, pro NATO, pro justiție independentă. În antiteză, Viorica Dăncilă pare deschisă la colaborări cu roșu de China și cu Mama Rusia, de dragul puterii. Nondezbaterile din 19 noiembrie au zugrăvit un Iohannis control freak, cu un mediu aseptic în care s-a poziționat dominant și o Dăncilă "deschisă", cu o conferință democratică, stăpânită de relaxarea haotică de la piața Obor. Dar Dăncilă este omul sub cârma căruia au fost gazați protestatarii. Iar ăsta nu e lucru puțin, spune multe. Și, deloc în ultimul rând, un vot Iohannis este o speranță pentru reducerea la insignifianță a unui toxic și fals partid de stânga.


Vlad Tăușance - consultant de strategie Argo
O să votez duminică Iohannis pentru că prima oară nu se pune.


Carla Duschka - grafic designer, cofondator Atelierul de grafică, București
Merg la vot.
„A nu avea curajul și elanul de a ne folosi libertatea mi se pare cel mai mare păcat, chiar un păcat de moarte dacă ne gândim la cei care au murit în decembrie ca să fie liberi", spunea de curând Ana Blandiana într-un interviu.
Merg la vot și votez Iohannis. Nici nu există altă opțiune responsabilă, în limitele rațiunii și ale bunului-simț.


Bujor Stoicovici - muzician
Votez cu Iohannis pentru că: Este un om normal la cap, pentru că m-am simțit reprezentat onorabil în politica externă, chiar dacă în probleme interne m-am simțit adeseori părăsit. Nu este un lider, dar este un președinte rezonabil. Alternativa mă doaboară. M-ar putea doborî, ca să-mi păstrez optimismul. Nu-l iubesc pe Iohannis, dar mi-a dat suficiente motive să-l respect și să mă simt în siguranță cu el la Cotroceni. Îl voi vota cu toată inima. Așa sunt eu construit
.

Horea Avram - profesor universitar, Cluj
De ce votez Iohannis? Pentru că, dintre cei doi contracandidaţi ai turului doi, Iohannis e de departe cel mai bine echipat din punct de vedere politic, atât în chestiuni interne cât şi internaţionale, pentru că are cele mai coerente şi eficiente programe, pentru că e inteligent şi experimentat. Chiar dacă pe unii poate nu îi convinge ca persoană şi ca stil de comunicare şi chiar dacă a avut câteva momente de ezitare în mandatul său, Iohannis a dovedit că este un politician lucid şi realist, că este o personalitate de anvergură, că din poziţia de şef al statului a facilitat multe proiecte benefice României, că a reuştit să se implice direct şi să decidă pozitiv asupra unor chestiuni interne arzătoare, că e cu totul dedicat valorilor europene şi că poate construi o relaţie foarte bună cu toţi partenerii importanţi, interni şi externi şi, mai ales,că poate juca un rol esenţial în salvarea democraţiei, atunci când e atacată totalitar de PSD. Votul pentru Iohannis e crucial în acest moment având în vedere riscul enorm pe care îl reprezintă eventuala alegere a Vioricăi Dăncilă. Ştim ce înseamnă şi poate însemna Dăncilă: gafe politice uriaşe, corupţie, colaps economic, naţionalism primitiv, asalt împotriva justiţiei, graţierea lui Dragnea, o relaţie extrem de proastă cu UE şi multe altele. Nimic nu poate fi invocat pentru a absenta de la vot în al doilea tur de scrutin, sau, mai rău pentru a vota Dăncilă: nici eşecul candidatului preferat pentru turul doi, nici absenţa unui dialog televizat între cei doi candidaţi din finală (complet inutil), nici valorile politice la care ne raportăm fiecare. Acum e vorba nu de nuanţe ideologice, ci efectiv de a alege între democraţie şi valori europene (reprezentate de Iohannis) vs. corupţie şi naţionalism (marca Dăncilă). Dăncilă a demonstrat cât se poate de clar în fruntea guvernului că este o prezenţă toxică pentru România. Să nu uităm că Dăncilă este un personaj care nu a avansat în poziţia ei (de acum) prin muncă şi pricepere profesională, ci pe pile şi relaţii, e o persoană care – spunea chiar ea – nu decide singură. Ori un preşedinte care e condus din culise e un preşedinte vulnerabil, care vulnerabilizează o ţară întreagă. Dăncilă poate duce ţara către colaps. Realmente! Nu vreau să mai îngheţăm în stradă la proteste cerând democraţie, transparenţă şi valori europene. Hai la vot duminică!


Ștefan Ghenciulescu - arhitect
Eu sunt mai de centru-stânga, așa. Dar înainte de orice ideologie și mai ales în România, cred ar trebui să existe un așa-numit common ground, un set minim de principii și valori esențiale: democrația, libertatea, drepturile omului, toleranța….. În ultimii ani, am simțit din nou valul de naționalism, ultra-conservatorism, autoritarism, xenofobie, homofobie și populism. Și mai e și ce se întâmplă în restul lumii și chiar lângă noi (Trump, China, Putin, Bolsenaro, extrema dreaptă în Germania & Italia, Orban, Erdogan, degringolada din Cehia și Polonia) și numai de un astfel de regim nu am chef. Și nu, faptul că mi s-a mărit salariul chiar nu compensează aceste lucruri. Și de aceea, oricât m-ar fi enervat domnul Iohannis (ca, de altfel, și PNL-ul, un partid în care nu mă regăsesc deloc), îl voi vota fără rezerve duminică.


Ilinca Păun Constantinescu - arhitect, președinte Asociația Ideilagram
Îl votez pe Klaus Iohannis pentru experiența in politica externă, pentru proiectul lui de țară, pentru că respectă separarea puterilor în stat, pentru că e echilbrat și decent. Nu în ultimul rând, pentru că reprezintă o minoritate etnică - important în contextul xenofob de azi. O mobilizare mare la vot e esențială, pentru că alternativa e groaznic de periculoasă! Nu a fost prima mea optiune in primul tur, in principal din cauza PNL- dar nu uitați, vor fi si alegerile parlamentare, egal de importante. Iar acum votez KI fără să stau pe gânduri.


Ciprian N. Isac - grafic designer, cofondator Atelierul de grafică, București
Nepriceperea, nătângia și ingnoranța se întâlnesc peste tot, în doze mai mari sau mai mici. Abia atunci când ele sunt combinate cu răutatea, fac din posesorul lor un netrebnic, ca să folosesc o vorbă a mamei. Netrebnicia devine extrem de dăunătoare atunci când se întâlnește la vârful piramidei, la capul peștelui, cum ar veni. Alternativa ca acest țesut unsuros de netrebnici sub formă de nicolici, codrini, deputați mitralieră, olguțe, grapine, firi, oprișani, fifori, mânzați, vulpești și alte animale, s-ar putea regenera precum o hidră mă îngrozește peste măsură. Prea mult ne-au otrăvit în toți acești ani. Da, și Orban mi se pare o potârniche infernală cu voce groasă, dar se pare că fără uscături nu e posibil. Sper că e doar un accesoriu pentru trecerea punții și îi doresc o involuție rapidă pe propria-i limbă.
Votez Iohannis duminică pentru că e mai vertical decât toți ceilalți. Așa sec și lemnos cum e, cred că poate dezinfecta ceva în jurului lui.
După ani de stat în frig prin piețe, după răcnete în
fel și chip, bag buletinul de vot duminică în urnă până la plăsele. Cu speranța că cel puțin o vreme, psd-ul va rămâne la pământ.

 

Dorothee Hasnas Raluca Ilaria Demetrescu Ciprian Ciocan Mirela Duculescu Clotilde Armand Luiza Zamora Ioana Gruenwald Gabriela Petre Bujor Stoicovici Horia Avram Ștefan Ghenciulescu Ilinca Paun Constantinescu Vlad Tausance

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Fundația Cărturești, One World Romania, Galeria Posibilă, Headsome Communications, Centrul Ceh, Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Dansului, Nod Makerspace, Asociația Ephemair, Poster Jam, The Institute) sau provenind din preluări /traduceri din Wikipedia, YouTube, arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa atelier@atelieruldegrafica.ro