689 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

100 de obiecte de design românesc – o expoziție și un e-muzeu fără precedent

De Difuzor GF| 18 Octombrie, 2018 | Categorie: design obiect | Vizualizări: 5093

După ce a găzduit în primăvară excelenta expoziție de design polonez, 100 de obiecte iconice de design polonez, Mater pornește acum prima arhivă istorică a designului românesc.

Ce spun despre noi ultimii 100 de ani în materie de design?
Pentru prima dată în România,
asociația Nod Makerspace construiește un proiect pe cât de curajos, pe atât de util: istoria designului românesc de la 1918 încoace. 
 
100 de obiecte de design românesc este numele expoziției și
e-muzeului ce vor fi lansate în București pe 24 octombrie, la MATER.
După luni de cercetare și arhivare, echipa multidisciplinară a pus cap la cap traseul ultimilor 100 de ani de design românesc - un domeniu special, autentic, crescut într-un context social și politic intens și uneori bizar.
 
Schiurile Reghin, pantofii Guban, pălăriile Dădârlat, covoarele Cisnădie, calculatoarele Cobra, automobilul Aurel Perșu - primul automobil aerodinamic - sunt doar câteva dintre obiectele inedite și evocatoare de amintiri, care au marcat descoperiri tehnologice și etape importante ale istoriei românești din ultimul secol. Pasionații de design vor descoperi exemplarele și poveștile din arhiva digitală – o invitație la explorare și o resursă pentru profesioniști.

”Expoziția își propune să creeze un mic scurtcircuit între vechi și nou, numai pentru a restabili apoi o legătură mai puternică între imaginarul colectiv și noile inițiative locale. Cu cât înțelegem mai multe despre cum s-a transformat designul și cum i-a fost modelată evoluția, cu atât avem un set mai mare de cunoștințe pentru a răspunde nevoilor actuale”, descrie Andra Giuglea, arhitect coordonator al echipei de cercetare.

Expoziția aduce o parte din obiectele prezente în arhiva digitală și va fi deschisă publicului între 24 octombrie și 4 noiembrie la MATER – biblioteca de materiale. Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad.
 
”100 de obiecte de design românesc” nu este o colecție închisă - este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale. Vino să explorezi și să contribui la prima arhivă de design românesc!
 
 

Adresa MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie
Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00
Intrare liberă


Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace
 

Parteneri media: RADIO GUERRILLAGLAMOURLife.roScena9OZBVisuellDesignistZiarul Metropolis, Iqads, Radio România Cultural
Parteneri: Dizainăr, The Institute, Institutul Polonez din București, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, asociația ORICU

mater reghin nod makerspace design obiect

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Fundația Cărturești, One World Romania, Galeria Posibilă, Zeppelin, Centrul Ceh, Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Dansului, Nod Makerspace, Asociația Ephemair, Poster Jam, The Institute) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro