27.05.2013 film
Conspirators of pleasure 1996
Centrul Ceh pune la cale, la începutul lunii iunie, o vizionare de filme cehe, contemporane și clasice, cunoscute și necunoscute, ce vor fi proiectate în patru locații diferite. După ce vă veți plimba periscopul pe suprafața colorată a pânzei cinematografice, sunteți așteptați și bineveniți la o petrecere unde să vă deocheați, ținută la Palatul Știrbei, în prezența regizorului Jiří Menzel.


Conspirators of pleasure 2012

Vorbind despre cinematografia cehoslovacă, ea a luat amploare, ca și designul, în anii '60 în una din cele mai puternice școli cinematografice est-europene, cu un stil pronunțat, care îmbină mult umor, de cele mai multe ori ironic sau negru, cu candoare și tandrețe. Noul val cehoslovac va fi bine reprezentant în festival de către trei dintre regizorii cei mai buni ai lui: Juraj Herz (Ferat Vampire, The Cremator), Miloš Forman (Amadeus) și Jiří Menzel (I Served the King of England, Capricious Summer și The End of Old Times). Filmele vor rula la Palatul Știrbei, Grădina Muzeului George Enescu și în garajul Ciclop, parcarea ascunsă de pe bulevardul Magheru, unde se va proiecta pentru prima dată. Pe deasupra, suprarealistului-autoproclamat Jan Švankmajer îi va fi dedicată o noapte cu scurt-metraje și un lung-metraj, în spațiul industrial transformat în sală de dans contemporan WASP. Spectatorii vor viziona filmele cu o bere cehă in mână, iar daca vin la toate proiecțiile, primesc un cadou din partea Staropramen, partenerul principal al evenimentului.

Amadeus 2011

The Cremator 1989

Ferat Vampire 1983


Capricious Summer 1968

Filmele vor rula cu măștile pe față, sub forma afișelor de film Terry Posters, venite tot din Cehoslovacia. Colecția aparține unei bande de cinefili din Praga, care mai dețin două cinematografe de artă, Aero și Světozor. Legenda (care a devenit tradiție) spune că Terry Gilliam a dat numele celebrei colecții, atunci când a poposit la Aero, în 1999 și s-a scuturat de șosete într-una dintre dezbaterile cu publicul său, care a avut loc la Aero. Echipa l-a contactat mai apoi, Terry și-a dat acordul, și așa au ajuns șosetele lui Gilliam cap de afiș, cu ghilimelele de rigoare; însă lansarea brandului a luat loc în 2005, ceremonios găzduită de nașul care l-a botezat. Terry Posters vinde afișe cu autograful original al artistului și vin din secolul al XX-lea, din anii '50 încoace. Se mai specializează de asemenea în filme DVD și literatură de film, în concordanță cu calitatea proiecțiilor de la Aero și Světozor.


Amadeus 1984

Capricious Summer 1968


The Cremator 2012

CZECH FILM HUNTING, 1 – 5 iunie 2013


Program

Sâmbătă, 1.06 / 21:00 / Ferat Vampire / @ Garajul Ciclop

Duminică, 02.06 / 21:00 / Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu

Luni, 03.06 / 21:00 / Švankmajer Night / @ WASP

Marți, 04.06 / 21:00 / The Cremator / @ Garajul Ciclop

Miercuri, 05.06 / 21:00 / Menzel Night / @ Palatul Știrbei


Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

filmeste o categorie cu material furnizat de unul din parteneri nostri, Fundația Cărturești, One World Romania. Galeria Posibilă, Headsome Communications, Centrul Ceh, Radio Romania Cultural, Radio RFI, Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al dansului
Vizualizări: 1255

 

 


Tags:       

 

 

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.

nume

adresa e-mail

introduceţi exact codul din imagine

trimite