21.02.2012 muzeu
În perioada 23 februarie - 18 martie 2012, artistul vizual Dragoş Lumpan va prezenta în cadrul Muzeului Național al Ţăranului Român, sala Oaspeţi, expoziţia de fotografie a proiectului "Ultima transhumanţă". Documentarul vizual reprezintă rezultatul unui proiect artistic, etnografic şi sociologic de 5 ani.


Dragoș este cunoscut pentru abilitatea sa de a reda mișcarea într-un singur cadru. De data aceasta însă a trebuit să parcurgă 40.000 de kilometri, să înregistreze 70 de ore video și 100 audio, să facă 100.000 de fotografii pentru a surprinde un singur moment: acela în care ciobanii au decis să se oprească.

Apasă aici pentru indicații către Sala de Oaspeți a MȚR
 
Am început acest proiect din curiozitate. Mergând cu trenul sau cu maşina am văzut pe câmp oi; lângă oi e şi câte un cioban. Şi am fost curios să aflu câte ceva despre ciobani. Unde dorm, ce mănâncă, ce fac toată ziua, tot anul... Am aflat ca unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri într-un an, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic. Ce am descoperit pe parcursul studiului este însă tocmai dispariţia transhumanţei. De aici şi titlul proiectului, "Ultima transhumanţă". Asistăm la dispariţia unui mod de viaţă. Ciobanii nu vor să mai fie ciobani. Sau cel puţin nu vor să mai meargă la drum zi de zi, an de an, toată viaţa. E mai mult decât o meserie, e un mod de viaţă greu, foarte greu.


Expoziția Ultima Transhumanţă
Proiect & fotografie Dragoș Lumpan
Locație Muzeului Național al Ţăranului Român, sala Oaspeţi
Data 23 februarie - 18 martie 2012
Ore de vizitare Marți - Duminică 10.00 - 18.00
Deschidere Joi, 23 februarie, ora 18.00
www.lumpan.com, www.ultimatranshumanta.ro


Vizualizări: 1111

 

 


Tags:  

 

 

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.

nume

adresa e-mail

introduceţi exact codul din imagine

trimite