04.04.2016 anca rotar

Despre legătura dintre traiul în plin comunism și entuziasmul pentru literatura SF și Fantasy – că e simplu escapism, că e cunoașterea intimă a sentimentului de alienare ce răzbate din mai toate operele clasice ale genului, că e încercarea de a-ți păstra mintea deschisă când în viața de zi cu zi cenzura (inclusiv cea auto) e omniprezentă – mai bine îi lăsăm pe alții să teoretizeze. 

Cert e că Almanahul Anticipația, publicat pentru prima oară la sfârșitul [...]
MAI MULTCOMENTARII (0)Vizualizări: 569

 

 


Tags:   

 

 

 
05.08.2015 călin torsan

Proveniența cuvântului almanah vine din arabă: al-manakh poate fi tradus ca prezicere sau previziune. Totalitatea schimbărilor climatice este denumită cu aceeași expresie. Probabil că și buletinul meteo.
Readuse în conştiinţa noastră de politicianul agramat Vanghelie, almanahurile au reprezentat cândva bucuria, bruma de cultură şi sursa de informare pentru majoritatea românilor din pătura mijlocie. Nu vorbesc decât despre aceşti oameni. Între ei am [...]
MAI MULTCOMENTARII (0)Vizualizări: 570

 


Tags:    

 
20.05.2013 mihai tudoroiu

Culturile minore se confruntă cu două tendinţe majore în ceea ce privește aprecierea valorii artiștilor și a creaţiilor lor: pe de o parte hiperbolizarea și supra-aprecierea clasicilor, pe de altă parte ignorarea, insuficienta cunoaștere a pionierilor și a etaloanelor profesionale din perimetrul artelor aplicate sau abandonarea sub impresia desuetudinii lucrărilor lor.
Pe orizontala timpului ultimilor 120 de ani, istoricul artelor aplicate în România (mă refer aici în [...]
MAI MULTCOMENTARII (0)Vizualizări: 3132

 


Tags: